Sunday, 5 July 2015

Kerabu Tauge & Kerang


Assalamualaikum....

Kerabu for today.. hehehhe.. Actually kerabu ni sangat bagus untuk dimakan.. Awet muda gitu kata orang.. Kalau aida kan xpandai pula makan dengan nasi.. Aida suka ratah ja kerabu ni hehehehe

Lagi best kot meratah saja.. So kalau buat satu pinggan full tu kadang tinggal suku ja tuk makan nasi.. ahaks... minta maap la ye nak buat cam no memang jenis suka meratah hahahaha...



KERABU TAUGE & KERANG
Bahan2
tauge - dicelur
kerang - direbus dan perisikan
cili hidup
belacan- dibakar
cili api
air asam limau
kerisik
beras-disangai dan ditumbuk hancur
garam
gula


Cara2
- cili hidup, belacan, garam dan gula ditumbuk sehingga rata
- kemudian masukkan kerisik dan gaul rata
-masukkan tauge, kerang dan beras yang ditumbuk
-perah asam limau dan gaul rata


Hurm... dah siap.. kecur air liur tau kerabu ni hehehehe.. selamat menjamu selera

No comments:

Post a Comment