Assalamualaikum...
Korang kalau masak sotong selalu buat masak apa ye.. Aida slalunya la menu fav celup tepung, sambal, dengan goreng kunyit. Yang menu lain tu jarang2 sikit la baru nak buat.
Sotong celup tepung ni memang terbaekk lah.. Rangup je rasa dia.. Memamg jadi ralit kalau makan.. Buat snek pun sedap gak ni hehehehe... krup krap krup krap ja sambil makan hehehehe...
Kadang kan aida main hentam je bancuhan tepung tu.. Ikut mana sempat je.. Kadang tu buat guna tepung gandum saja pon jd juga rangup dia hehehehe... Tapi ada setengah orang tal boleh tak jadi rangup dia kalau gandum saja.. Ntah la.. Tak kan kena ikut air tangan juga kot hehehhe
SOTONG CELUP TEPUNG
BAHAN-BAHAN
1 kg sotong - buang dakwat dan basuh bersih kemudian potong badan dia tu
1 cawan tepung ubi
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung jagung / gandum
2 biji telur
garam - optional. Nak letak boleh tak nak pun xpe sebab sotong dah ada masin dia sendiri
CARA-CARA
- celupkan sotong ke dalam telur
- kemudian celupkan pula ke dalam tepung yang telah digaul bersama
- boleh terus digoreng.
SIAP
Untuk sos ni aida gunakan sos thai nyonya.. Kalau nak buat sos sendiri pun boleh juga.. Yang mana nak buat sendiri boleh refer SINI
Selamat mencuba
Sunday, 28 December 2014
Tuesday, 23 December 2014
Laksa Sarawak
Assalamualaikum...
Kalau cerita pasal laksa sarawak ni actually masih ramai lagi kan orang semenanjung yang tak pernah rasa kesedapan laksa sarawak ni. Aida dulu pun kebetulan berjiran dengan orang sarawak. Dia pula pandai masak so slalu juga la kami bertukar juadah. Dia dapat rasa makanan semenanjung aida dapat rasa makanan sarawak... Hehehehe Yang mana suka mula la bertukar resepi pulak kan.. Alhamdulillah dia pun tak kedekut ilmu. Sayang Kak Ma... :)
Aida pun belajar dari kak ma cara2 buat laksa sarawak ni.. Tapi apa2 pun kena ada paste dia la.. Itu pun prob juga sebab kat semenanjung tak ada jual paste laksa sarawak ni huhuhu.. Kalau nk buat sendiri paste tu renyah kot hehehehe... Ni pic paste dia
Yang ni Hj Manan pnya.. Slalu aida akan guna hj manan ataupun burung bayan. Dua ni memang terbaek la rasa paste dia. Lain orang lain cara buat kuah laksa ni. Tapi aida ikut yang mana aida dapat la sebab dah kena dengan selera aida.
Lagi satu kan yang tak pernah makan mesti pelik hehehehe sebab kan even nama dia laksa tapi dia tak guna laksa. Guna bihun.. So sapa yang br tahu tu jangan tetanjat ye hahahaha... Ada yang boleh makan ada pula yang tak boleh masuk. Yelah tekak masing2 kan
Aida dulu mula-mula rasa memang agak pelik sikit la tengok bihun.. hahahaha sebab nama laksa dok terbayang laksa la. Tapi alhamdulillah sedap dan terus jatuh cinta. Tak kan nak minta orang buatkan selalu ye dak so minta la resepi try buat sendiri hehehehe
LAKSA SARAWAK
BAHAN-BAHAN
2 ketul dada ayam- direbus dan siat isi
500 gm udang - rebus dan buang kulit. Nak kuah manis blend kulit tu ambil air
*air rebusan kedua2 ni jangan buang. Ni la penambah perisa dalam kuah tu
1 inci halia - ditumbuk
5 ulas bawang merah - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
4 sudu besar serbuk kari daging
200 gm paste laksa sarawak
2 kotak kecil santan pekat (aida guna brand kara atau cocolin)
CARA-CARA
- panaskan sedikit minyak.. untuk menumis ja
- tumis bahan yang ditumbuk sehingga layu
- satukan santan dan paste dan gaul sebati
-masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air. Tumis sehingga pecah minyak
- kemudian masukkan paste santan tadi.
-masukkan air rebusan tadi.. Agak2 la ye kuah dia tak terlalu pekat dan tak terlalu cair.. Perasakan dengan garam dan gula
-bila dah didih boleh tutup api
SAMBAL
segenggam cili kering - kisar
5 cm belacan
garam
gula
CARA-CARA
- panaskan minyak dalam kuali, masukkan cili mesin dan belacan
- perasakan garam dan gula tumis sehingga betul2 kering
BAHAN LAIN
taugeh - dicelur
telur dadar - dipotong halus
isi ayam - dicarik
udang
daun bawang - hiris halus
daun sup - hiris halus
limau kasturi
Kalau cerita pasal laksa sarawak ni actually masih ramai lagi kan orang semenanjung yang tak pernah rasa kesedapan laksa sarawak ni. Aida dulu pun kebetulan berjiran dengan orang sarawak. Dia pula pandai masak so slalu juga la kami bertukar juadah. Dia dapat rasa makanan semenanjung aida dapat rasa makanan sarawak... Hehehehe Yang mana suka mula la bertukar resepi pulak kan.. Alhamdulillah dia pun tak kedekut ilmu. Sayang Kak Ma... :)
Aida pun belajar dari kak ma cara2 buat laksa sarawak ni.. Tapi apa2 pun kena ada paste dia la.. Itu pun prob juga sebab kat semenanjung tak ada jual paste laksa sarawak ni huhuhu.. Kalau nk buat sendiri paste tu renyah kot hehehehe... Ni pic paste dia
Yang ni Hj Manan pnya.. Slalu aida akan guna hj manan ataupun burung bayan. Dua ni memang terbaek la rasa paste dia. Lain orang lain cara buat kuah laksa ni. Tapi aida ikut yang mana aida dapat la sebab dah kena dengan selera aida.
Lagi satu kan yang tak pernah makan mesti pelik hehehehe sebab kan even nama dia laksa tapi dia tak guna laksa. Guna bihun.. So sapa yang br tahu tu jangan tetanjat ye hahahaha... Ada yang boleh makan ada pula yang tak boleh masuk. Yelah tekak masing2 kan
Aida dulu mula-mula rasa memang agak pelik sikit la tengok bihun.. hahahaha sebab nama laksa dok terbayang laksa la. Tapi alhamdulillah sedap dan terus jatuh cinta. Tak kan nak minta orang buatkan selalu ye dak so minta la resepi try buat sendiri hehehehe
LAKSA SARAWAK
BAHAN-BAHAN
2 ketul dada ayam- direbus dan siat isi
500 gm udang - rebus dan buang kulit. Nak kuah manis blend kulit tu ambil air
*air rebusan kedua2 ni jangan buang. Ni la penambah perisa dalam kuah tu
1 inci halia - ditumbuk
5 ulas bawang merah - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
4 sudu besar serbuk kari daging
200 gm paste laksa sarawak
2 kotak kecil santan pekat (aida guna brand kara atau cocolin)
CARA-CARA
- panaskan sedikit minyak.. untuk menumis ja
- tumis bahan yang ditumbuk sehingga layu
- satukan santan dan paste dan gaul sebati
-masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air. Tumis sehingga pecah minyak
- kemudian masukkan paste santan tadi.
-masukkan air rebusan tadi.. Agak2 la ye kuah dia tak terlalu pekat dan tak terlalu cair.. Perasakan dengan garam dan gula
-bila dah didih boleh tutup api
SAMBAL
segenggam cili kering - kisar
5 cm belacan
garam
gula
CARA-CARA
- panaskan minyak dalam kuali, masukkan cili mesin dan belacan
- perasakan garam dan gula tumis sehingga betul2 kering
BAHAN LAIN
taugeh - dicelur
telur dadar - dipotong halus
isi ayam - dicarik
udang
daun bawang - hiris halus
daun sup - hiris halus
limau kasturi
Pai Tee....
Assalamualaikum...
Pai Tee... Sapa yang pernah makan di chicken rice shop memang familiar dengan makanan ni. Tapi saya sebenarnya tak panggil pai tee, saya panggil singapore pai. Saya makan benda ni lama dah. Sebelum chicken rice shop tu wujud kami dah makan hehehehe.. Sebabnya mama aida slalu buat untuk kami sekeluarga.
Pai Tee... Sapa yang pernah makan di chicken rice shop memang familiar dengan makanan ni. Tapi saya sebenarnya tak panggil pai tee, saya panggil singapore pai. Saya makan benda ni lama dah. Sebelum chicken rice shop tu wujud kami dah makan hehehehe.. Sebabnya mama aida slalu buat untuk kami sekeluarga.
BAHAN-BAHAN KULIT PIE TEE :-)
180 gram tepung beras
50 gram tepung gandum
50 gram tepung jagung
350 ml air
1 biji telur gred A, dipukul sedikit
Secubit garam
CARA-CARA
- bancuh semua bahan dan gaul hingga sebati.. Kalau nak blend pon boleh lagi senang keja hehehehe
- panaskan minyak dalam periuk. pastikan minyak banyak untuk tenggelamkan acuan
- rendam acuan dalam minyak panas supaya nanti tepung tak melekat pada acuan.
- kemudian celupkan acuan ke dalam bancuhan tepung tadi... Jangan celup sampai atas acuan tau nanti susah nak tanggal.. celup 3/4 acuan je okey...
- bila acuan dah tersalut elok rendamkan dalam minyak tadi.. kena pegang tau supaya dasar acuan tak kena periuk tu so cantik la nanti dasar dia xlopong.
- Ulang proses sehingga habis bancuhan tepung tadi ye.
BAHAN-BAHAN INTI :-)
1 cawan parutan sengkuang
1 cawan parutan lobak merah
1 cawan parutan timun
3/4 cawan isi udang, dicincang halus
2 ulas bawang putih, dicincang halus
Garam dan gula secukup rasa
* ada orang letak kacang panjang tapi aida tak letak ye sebab dah terbiasa dari kecik makan mcm ni. Tapi kalau nk buat macam chicken rice shop tu dorang letak kacang panjang yang dihiris halus.
CARA-CARA
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali
- Tumis bawang putih sehingga naik bau
- Kemudian masukkan udang yang dicincang.
- Bila semua bahan dan sekata masaknya masukkan sayuran tadi. Goreng sehingga semua layu dan air sayuran ni kering. Perasakan la dengan garam kalau nk gula pun boleh tak nak pon tak apa
BAHAN LAIN :-)
Sos cili untuk dimakan bersama. Boleh juga guna sos cili brand nyonya tu lagi sedap...
Pai Tee ni makan panas2 baru terangkat lah.. Kalau dah sejuk hilang sikit feel dia tu hehehehe...
Selamat mencuba
Sunday, 21 December 2014
Laksam..
Assalamualaikum....
Sapa sini suka makan laksam... sedap tau laksam ni.. Memang favourite i.. Sampai cr la resepi supaya dapat buat selalu n dapat makan puas..
Kuah dia ni kalau buat secukup rasa memang meletop lah. Kadang kalau beli di luar dorang nak jimatkan kos kan so tak berapa rasa isi ikannya tu. Cuma kalau nak buat laksam ni bercinta sikit la nak buat mee laksam ni.. hehehehe... Makan dia kejap je clear kan hehehehe
Bahan-bahan
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam (3cawan air mendidih + 2 cawan air biasa)
1/2 sudu kecil garam.
Cara-cara
- bancuh semua bahan dan kacau sebati
- panaskan kukusan.. Oleskan tudung periuk dengan sedikit minyak
- tuang bancuhan tepung ke atas tudung tadi..
- kukus untuk beberapa minit. Anggaran dalam 5minit kot
- dah masak keluarkan tudung periuk dan gulungkan laksam ni td.
- bila dah sejuk boleh la potong2 kan
KUAH LAKSAM
Bahan-bahan
1 kg ikan- terpulang nak guna ikan apa. Aida guna samada kembung atau sardin
1/2 kg santan pekat
6 ulas bawang merah-tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 cm halia-tumbuk
2 keping asam keping
1 sudu teh lada hitam - tumbuk kalau nak halus tak terasa guna je serbuk lada hitam
sedikit air untuk selaraskan kepekatan kuah
Cara-cara
- rebuskan ikan2 tadi sehingga masak ambil isi ikan dan blend
- satukan semua bahan dalam periuk, Masak hingga mendidih. Perasakan dengan garam dan gula. Jika pekat boleh tambah air.
Ulam-ulam
-kacang panjang
-taugeh
-daun kesum
-bunga kantan
-kobis
Cara-cara
- hiris semua bahan ni nipis2 ye.. Tapi taugeh tak yah la hiris hehehehe
SAMBAL
Bahan-bahan
Cili hidup
cili padi
belacan
garam
gula
Cara-cara
- tumbuk semua bahan di atas.. Kalau banyak boleh je blend hehehehe...
Sapa sini suka makan laksam... sedap tau laksam ni.. Memang favourite i.. Sampai cr la resepi supaya dapat buat selalu n dapat makan puas..
Kuah dia ni kalau buat secukup rasa memang meletop lah. Kadang kalau beli di luar dorang nak jimatkan kos kan so tak berapa rasa isi ikannya tu. Cuma kalau nak buat laksam ni bercinta sikit la nak buat mee laksam ni.. hehehehe... Makan dia kejap je clear kan hehehehe
Bahan-bahan
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam (3cawan air mendidih + 2 cawan air biasa)
1/2 sudu kecil garam.
Cara-cara
- bancuh semua bahan dan kacau sebati
- panaskan kukusan.. Oleskan tudung periuk dengan sedikit minyak
- tuang bancuhan tepung ke atas tudung tadi..
- kukus untuk beberapa minit. Anggaran dalam 5minit kot
- dah masak keluarkan tudung periuk dan gulungkan laksam ni td.
- bila dah sejuk boleh la potong2 kan
KUAH LAKSAM
Bahan-bahan
1 kg ikan- terpulang nak guna ikan apa. Aida guna samada kembung atau sardin
1/2 kg santan pekat
6 ulas bawang merah-tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 cm halia-tumbuk
2 keping asam keping
1 sudu teh lada hitam - tumbuk kalau nak halus tak terasa guna je serbuk lada hitam
sedikit air untuk selaraskan kepekatan kuah
Cara-cara
- rebuskan ikan2 tadi sehingga masak ambil isi ikan dan blend
- satukan semua bahan dalam periuk, Masak hingga mendidih. Perasakan dengan garam dan gula. Jika pekat boleh tambah air.
Ulam-ulam
-kacang panjang
-taugeh
-daun kesum
-bunga kantan
-kobis
Cara-cara
- hiris semua bahan ni nipis2 ye.. Tapi taugeh tak yah la hiris hehehehe
SAMBAL
Bahan-bahan
Cili hidup
cili padi
belacan
garam
gula
Cara-cara
- tumbuk semua bahan di atas.. Kalau banyak boleh je blend hehehehe...
Selamat mencuba... :)
SPAGHETTI MEATBALL BOLOGNESE..... Simple jerr
Assalamualaikum...
Rasa-rasa ada tak yang tak tahu macam mana nak buat spaghetti. Sebenarnya senang je caranya. Guna je sos tomato spaghetti yang tersedia di pasaran tu. hehehehehe
Tapi tak apa la ada juga yang tak pernah buat tak pernah makan baru terasa nak buat kan... So kita share kat sini lah.. Kan sharing is caring.
Bahan-bahan
Sepeket spaghetti
2 tin sos spaghetti (aida guna prego)
1 labu bawang besar - potong dadu
200 gm daging cincang
beberapa ketul meatball- meatball kalau nak buat sendiri boleh klik SINI
2 sudu besar minyak
sedikit gula
sedikit parutan parmesan cheese jika suka
sehelai daun bay jika suka
Cara-cara
- panaskan air dalam periuk kemudian letak sedikit minyak dan garam
- masukkan spaghetti tadi rebus sehingga masak
- dalam kuali panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga layu.
- masukkan daging cincang dan meatball. tumis hingga daging masak
- then masukkan daun bay jika suka. Kemudian masukkan sos prego tersebut
- masukkan sedikit air dan gula. Bila kuah dah mendidih boleh tutup api
- letakkan spaghetti dalam pinggan letak kuah dan boleh taburkan parmesan cheese di atas nya.
Kalau rajin boleh juga cucuk spaghetti yang keras tu kat sosej then rebus.. So anak2 pon excited juga nak makan. Aida akan buat cam ni kalau meatball tak ada.. So ganti meatball dengan sosej
Dah siap.. ready to eat.... :)
Rasa-rasa ada tak yang tak tahu macam mana nak buat spaghetti. Sebenarnya senang je caranya. Guna je sos tomato spaghetti yang tersedia di pasaran tu. hehehehehe
Tapi tak apa la ada juga yang tak pernah buat tak pernah makan baru terasa nak buat kan... So kita share kat sini lah.. Kan sharing is caring.
Bahan-bahan
Sepeket spaghetti
2 tin sos spaghetti (aida guna prego)
1 labu bawang besar - potong dadu
200 gm daging cincang
beberapa ketul meatball- meatball kalau nak buat sendiri boleh klik SINI
2 sudu besar minyak
sedikit gula
sedikit parutan parmesan cheese jika suka
sehelai daun bay jika suka
Cara-cara
- panaskan air dalam periuk kemudian letak sedikit minyak dan garam
- masukkan spaghetti tadi rebus sehingga masak
- dalam kuali panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga layu.
- masukkan daging cincang dan meatball. tumis hingga daging masak
- then masukkan daun bay jika suka. Kemudian masukkan sos prego tersebut
- masukkan sedikit air dan gula. Bila kuah dah mendidih boleh tutup api
- letakkan spaghetti dalam pinggan letak kuah dan boleh taburkan parmesan cheese di atas nya.
Kalau rajin boleh juga cucuk spaghetti yang keras tu kat sosej then rebus.. So anak2 pon excited juga nak makan. Aida akan buat cam ni kalau meatball tak ada.. So ganti meatball dengan sosej
Dah siap.. ready to eat.... :)
Subscribe to:
Posts (Atom)