Tuesday 18 March 2014

Mantou Goreng Berinti

Mantou....
Ada tak yang belum kenal macam mana rupa mantou ni... Sebenarnya kan saya dulu ingatkan mantou ni makanan orang cina je so tak berani la nk makan takut xhalal...

Tapi sekarang ada banyak jenama mantou di pasaran yang ada halal jakim.. Alhamdulillah dapat juga merasa mantou ni.. Sedap tau mantou ni.. Sejenis roti yang lembut.. Mcm pau pun ye mcm bun pun ye.. Manis2 rasanya..

Sini saya share rupa mantou tu ye






Ada pelbagai perisa.. Kalau nk goreng n makan dia saja boleh la pilih yang ada perisa.. Tapi kalau nak buat resepi yang saya share ni better guna yang plain.. Yang saya share ni semuanya ada halal dari Jakim.. Insyaallah

Jom kita tengok resepinya pulak.. Memang makan sebiji pon boleh kenyang hehehehe

MANTOU GORENG BERINTI

BAHAN-BAHAN

6 biji mantou putih
3 sudu makan - untuk menumis

BAHAN INTI
3 ulas bawang putih - hiris
100 gm ayam cincang
2 biji telur - pukul ringan
50 gm lobak merah - potong dadu dan rebus
50 gm jagung manis - saya guna dalam tin jer..
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh lada sulah
3/4 sudu teh gula pasir
1/4 sudu teh serbuk pala
50 ml air
1/2 batang saderi- cincang halus
1 sudu makan marjerin - untuk menumis

Cara-cara
Untuk inti
1. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan ayam dan kacau hingga bertukar warna. Ketepikan tepi kuali
2. Masukkan telur dan kacau hingga berbutir kasar
3. Masukkan lobak merah & jagung manis.. Kacau rata bersama kesemua bahan yang ada di dalam kuali tadi
4. Kemudian masukkan garam, serbuk lada sulah, gula pasir & serbuk buah pala. Tuangkan air dan masak hingga menyerap semua perasa
5. Masukkan saderi dan kacau rata.. Ketepikan

Untuk Mantou
1. Panaskan marjerin di dalam kuali bersih
2. Masukkan mantou dan goreng hingga keemasan pada semua bahagian. Angkat
3. Belah mantou di sebelah atas.. Hati-hati jangan sampai terputus
4. Letakkan inti tadi

Dah siap mantou kita.. Sedia tuk dinikmati..

Sangat sedap... Cubalah dan nikmati hasilnya..

No comments:

Post a Comment