Assalamualaikum.....
Hari ni hari ke-8 umat Islam menyambut Ramdhan.. Alhamdulillah setakat ni semuanya berjalan lancar... Anak2 pon alhamdulillah masing2 mampu berpuasa penuh.. Syukur Ya Allah...
Bila bulan puasa ni selalunya satu dessert ni memang glamor la.. Sebenarnya kan cream caramel ni amat mudah untuk disediakan... Cuma ada orang yang tak tahu cara nak buat..
Kalau beli kat bazar agak mahal la bagi aida.. Sepotong rm2.50... huhuhu.. Lebih prefer buat sendiri lebih puas hati sebab dapat mkan puas2 hehehehe
Cream caramel ni memang fav kami sekeluarga.. Kalau buat memang xckup satu loyang.. Mesti akan buat 2 loyang.. Sebab sekali makan ja mesti habis seloyang.. hehehehe.. So kali ni aida bg resepi simple dimple ni ek hahahaha.... Siap ada pic step by step lagi kalau nak rujuk...
CREAM CARAMEL
3 sudu besar gula - untuk dijadikan gula hangus
1 tin susu cair
3 sudu besar gula (bagi yang suka manis boleh tambah)
1 sudu esen vanila
5 biji telur
CARA-CARA
- aida gunakan terus loyang untuk buat gula hangus.. So tak payah nak transfer2 bagai hehehehe... Masukkan gula tadi kemudian guna api sederhana. Tggu sampai gula mencair dan akan betukar warna kekuning2an.. kena jaga ye jangan sampai hangus.. Dah cair semua tu biarkan gula tu dlm loyang tu..
- dalam bekas lain masukkan telur dan gula mix hingga kembang
-masukkan esen vanila mix lagi
-kemudian masukkan susu mix hingga sebati
-tuangkan dalam loyang berisi gula tadi dan kukus selama 25 min atau sehingga masak... Untuk dapatkan puding yang halus masa nak tuang tu korang tapiskan bancuhan telur tadi ye....
-dah masak biar sejuk seketika then tekapkan piring atas loyang tadi dan terbalikkan.. Hati2 ye jangan tertumpah karamel tu...
-boleh disejukkan.. makan sejuk2 baru sedap...
Gula akan mengeras tau bila dibiarkan... Jangan risau k sebab nanti lepas buat bancuhan puding tu masa kukus dia akan mencair balik.. no worries ya uolls
Selamat mencuba ye uolls....
No comments:
Post a Comment