Assalamualaikum...
Korang berbuka apa hari ni... Nak tak berbuka dengan bakso hehehe... Bakso ni aida suka dulu makan di sabah.. dia pnya sambal cili perghhh melekat hahahaha.. Memang terbaekk lah...
Kali ni kan aida tak gunakan bihun tapi aida gunakan koey teow kecil tu... Saja nak buat kelainan dlm rasa kan.. Lagi pun anak i lebih sukakan koey teow dari bihun so ikut ajelah tekak dorang asalakn makan bnyk kan hahaha
Tapi kali ni aida just gunakan cili kicap je... Aida xbuat sambal lada mcm d sabah tu.. Actually tu sambal lada api je dengan cuka... Letak cili padi bebanyak biar bibir kembang bila makan hahahaha... ok jom kita tgok resepi bakso na.. sapa yang nak try silakan..
Bebola Daging
by Che Eda
daridapuraida.blogspot.com
400gm daging cincang
2 biji bawang merah - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
1/2 biji telur - kocok
2 sudu teh tepung jagung atau tepung ubi
1 sudu teh lada sulah
garam secukup rasa
-Satukan semua bahan dan gaul rata. Kemudian bulat2kan dan ketepikan.
Ok dah siap cara-cara tuk hasilkan bebola daging sendiri. Kalau korang rajin buatlah ye tapi kalau rasa2 penyakit M menyerang blh la korang p beli yang ready made hahaha...
Kuah Bakso
by Che Eda
daridapuraida.blogspot.com
1/2 kg tulang _ untuk menambah rasa. Tak nak pon xpe
500 gm daging
2 ulas bawang merah - hiris
3 ulas bawang putih - cincang
1/2 inci halia
2 sudu teh lada sulah
1 batang serai - ketuk
1 kiub pati daging
garam
1 bungkus sup bunjut tulang
- Rebuskan tulang hingga daging yang ada tu empuk. Kemudian masukkan daging
- Dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumis bawang, halia dan serai hingga naik bau. Kemudian tuangkan dalam air rebusan tadi.
-Masukkan sup bunjut, kiub daging dan perasakan dengan garam secukup rasa.
- Bila kuah dah mendidih masukkan bebola daging tadi. Bila bebola ni timbul bermakna dia dah masak.. so sup kita pon dah ready.
Sambal Kicap
by Che eda
daridapuraida.blogspot.com
segenggam cili padi
3 ulas bawang putih
sedikit cuka
kicap
- blend semuanya. siap
Selamat mencuba uolls....
No comments:
Post a Comment