Monday, 20 October 2014

Masak Lemak Ketam

Yuhuuuuuu.... Assalamualaikum semua...

Sapa sini suka makan ketam.. Boleh geng dengan i la kalau cam tu.. Sebabnya i memang suka ketam.. Tapi tula kan ketam ni boleh tahan juga harganya. Dulu masa stay di sabah puas ati dpt makan ketam.. Memang murah sangat. Kadang tu beli 1 kg baru rm4.. hurm.. Kat sini mana dapat harga macam tu.

Orang cakap kalau nk beli ketam elok beli masa musim bulan mengambang.. Isi ketam penuh katanya kalau time tu.. Tapi saya ni asal datang teringin dia belasah je mengambang tak mengambang hahahaha.. Sampai kita yang kembang.



Tapi kan ada juga certain orang yang tak boleh makan sangat ketam ni kan. Alergy.. Jadi bibir bengkak.. Barulah seksi kan hahahaha... Ok lah sekarang kita tengok dulu resepi versi saya ye.. Biasa je macam resepi orang lain pula.


MASAK LEMAK KETAM
BAHAN-BAHAN
1/2 kg ketam bunga
1 kotak santan pekat (200gm)
1 batang serai
6 batang cili api
2 biji bawang merah
sedikit daun kunyit-carikkan
2-3 asam keping


Cara-Cara.
1- Blend bawang, serai, cili api.
2- panaskan minyak sedikit. Dalam sesudu je. Tumis bahan mesin
3- Bila dah wangi masukkan santan, asam keping dan ketam
4- Sentiasa kacau supaya tak pecah minyak. Masukkan daun kunyit
5- Dah mendidih boleh tutup api.




Nyum Nyum... Pekat2 sedap tuh....

No comments:

Post a Comment