Monday, 26 May 2014

Cucur Kembung

Assalamualaikum...

Korang dah sarapan ke belum... Selalu korang sarapan apa ye favourite korang.. Kalau aida time kerja normally makan nasi lemak je.. Itu je yang selalu ada pon diaorang jual... Bertambah la lemak yang sedia ada ni..


Korang pernah dengar or nampak tak cucur kembung ni.. Tapi kalau kami ni belah utara xde la sebut cucur kembung.. Panggil coq kembong... Hehehehe... smua jenis cucur sebut coq.. Coq kembung ni tak tahula kalau ramai yang buat ke tak... sebab ni resepi dari mama saya..

Selalunya kalau ada lebihan gulai ikan mesti akan buat coq kembung ni selain peknga... Ha peknga lagi satu... Peknga tu sebenarnya bahasa bakunya orang panggil lempeng kelapa... Tapi kalau sebelah utara sebut peknga.. sebab tempek kat belanga Hahahaha...


CUCUR KEMBUNG

tepung gandum
sedikit soda bikarbonat
gula
secubit garam
air

Cara-cara
- gaulkan semua bahan hingga sebati..
- jemput2 kan ke dalam minyak yang telah dipanaskan
- cucur ni akan kembung dengan sendirinya.. kaup balikkan tuk bagi sekata..




Dah selesai dah boleh makan... :)

No comments:

Post a Comment