Sunday, 23 February 2014

Lawa (Kerabu Orang Kelantan)

Lawa.....

Dengar je perkataan lawa mesti semua tak expect lawa ni sejenis makanan.. Lawa ni sebenarnya sejenis kerabu... Menggunakan isi ikan tamban.. Memang sedap... First time saya makan kawan kelantan saya buat.. Dah makan terus jatuh hati... Terus minta resepi hehehehe

Penghasilan lawa ni agak susah sikit la sebab kena asingkan isi ikan tamban tu mentah-mentah.. Faham2 jela ikan tamban kan terkenal dengan ikan yang banyak tulang.. Tapi hasil dia sangat puas hati.. Bagi saya kalau benda sedap saya sanggup je bersusah payah buat.. hehehehe

Konsep lawa ni sama ja mcm nak buat hinava dari sabah.. Masak isi ikan hanya dengan menggunakan air asam limau.. Ok kita tengok dulu resepi lawa ni ok

LAWA

Ikan tamban - disiat isi dan asingkan tulang dari isi takut nanti tercekik pula
Air limau nipis- secukupnya
Garam
Kacang panjang - hiris nipis
Daun kesum - hiris halus
Cili api - hiris nipis

Cara-cara
- perapkan isi ikan tamban dengan perahan air limau.. Biar seketika sehingga isi ikan tadi bertukar warna putih.. (kiranya dah masak la tu)
- Buang lebihan air limau tadi
- campurkan kesemua bahan tadi gaul rata bersama isi ikan tadi.. Sedia tuk dimakan..


Makan dengan nasi panas2 memang terangkat lah.. Jangan lupa cuba tau.. Memang sedap.. Tak rugi mencuba...

No comments:

Post a Comment