Assalamualaikum....
Hari ni jerebu kat penang dah makin teruk... Hari ni dah cecah Ipu Tidak Sihat... 243 dah huhuhu... Makin teruk dah. Aida pon rasa semacam dah ni dok batuk selsema siap hilang suara dah ni... huhuhu.. Anak yang kecik pon dah demam batuk n selsema... Sabar je lah...
Tapi tak pe xsihat pon aida akan update resepi terkini terbaru yang aida buat untuk uolls try. Nak habaq mai resepi ni memang senang giler kot.. Memang aida suka... Sebab tak yah lenguh tangan uli bagai.. Just campur, biarkan kejap then canai goreng.. Perghhh memang senang uolls.. rugi tak try
DONUT GEBU TANPA ULI
Bahan
1 paket yis kering
2 sudu susu pekat
1 cawan air suam
2 sudu gula
- campurkan bahan ni dan biarkan kembang
4 cawan tepung gandum
2 sudu marjerin
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam
-ramaskan bahan2 ni hingga jai macam serbuk roti.
-Kemudian campurkan yis tadi dah gaul rata.
-Biarkan selama 1 jam. Pastikan bekas ditutup ye
-Adunan memang lembik tau tapi uolls jangan risau ye.. Jangan memandai tambah tepung tau hahahahaha
-Lepas satu jam tumbuk2 doh tadi tuk keluarkan angin. kemudian ambil sikit untuk dicanai dan terap.. Masa ni ambil la skit tepung untuk terap acuan
-Biarkan selama 30 minit.. Lepas tu boleh goreng.
Senang yo... Bawah ni ada gambar step by step untuk rujukan
Dah habis canai masa ni kita rehatkan 30min tunggu kembang k
Tudia kembang dah
Dah habis tos minyak dah boleh golek2 kat gula hehehehe
Ha nampak tak tekstur dia.. perghhh... lembuat giler.... Nanti nak buat macam big apple la letak choc hehehehe,,,,
Selamat mencuba
Assalamualaikum... sis,dpt wape biji dgn adunan akak buat tu?
ReplyDeletedalam 20 lebih la yunk... tgok besar mana la acuan yg u tekap tu.. saya pakaiyang saiz biasa kecik tu xbesar sangat
DeleteNak tye..yis+gula+susu+air suam tu perlu digaul rata lepas campur atau xperlu..biarkan sahaja...
DeleteNak tye..yis+gula+susu+air suam tu perlu digaul rata lepas campur atau xperlu..biarkan sahaja...
Deletecikla puan lala - yis tu satukan n kacau bagi rata.. then baru biarkan.. air suam tu biar yg suam2 panas ye.. baru yis cepat bertindak
Deletenak tanya mana beli mana adunan bungan² tu?
Deletememang nmpak gebuss sgt...acuan tu pakai acuan apa comeyyy sgtt donat dier
ReplyDeletealhamdulillah memang gebu.. yg best sebab xpayah uli tapi hasil lebih gebu dari donut biasa... acuan tu saya beli kat kedai jual bahan kek.. acuan bunga yang jenis stainless steel tu
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteasslm cik eda...akk bt ikut resipi ni...tp sakit ati bancuhan yis akk x naik buih mcm cik eda pnye😤😭😭😭😭....buihnye sikit aje😢
ReplyDeleteharuskah akk teruskan atau cmne...
bermakna yis tu xaktif kak.. kalau teruskan pon xakan segebu yg sepatutnya.. kak campur air suam tak
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSy buat ikot sbiji2 resepi akak.tp bila dh gaul semua dia xlembik mcm gamba akak tu.mcm keras je.tp bila biakan doh tu mmg naik la.nape ye xlembik?tlebih tepung ke?tp sy dh ikot sbiji resepi akak.
ReplyDelete@nur syazwana guna cawan yang sama tak tuk sukat smua bahan. Lagi satu tepung tu kalau boleh jangan membukit. Pastikan yis tu betul2 kembang sebelum campur dengan tepung sebab itu yang akan gandakan kandungan air. Kalau xlembik xpe tapi still doh melekat kan.. Biar je sis buat je macam biasa.
DeleteSmua cwn ikut sukatan betul2 tp bila da cmpur tepung dgn bancuhan yis tu aduan keras macam batu...betul ke resepi ni?doh lgsg xlekat
Deleteadunan betul.. saya buat dari dulu smpai sekarang tak pernah jadi keras macam batu. even semua yang dah cuba pon semua berjaya... kalau doh fairuz mumtaz keas macam batu u kena tengok balik apa yang tak kena. saya tak ad di tempat awak untuk saya bantu tengok di mana yang tak betul nya.
Deletesaya buat jadi elok n gebu ja.. u salah campur tepung simen kot... tu keras tu...
DeleteHahahahhaha
DeleteHahahahhaha
Deleteahha..keras batu
Deleteahha..keras batu
DeleteDapnyaaa
ReplyDeleteDapnyaaa
ReplyDeleteyummy.... :)
Deletesis,x bleh ke bentukkan n trus goreng? x pyh biarkn stgh jam
ReplyDeleteboleh x cmtu
boleh tapi nanti effect xsegebu yang sepatutnya.. 1/2 jam kalau yis tu xcepat kembang. kalau yis yang betul2 aktif, dia naik sikit je u dh boleh goreng. jangan biar terlalu lama sebab nanti nak angkat masa nk goreng tu susah. bila napak dah naik sikit je dah boleh goreng.
DeleteKak..lepas terap tu mmg kena biarkan 30 min ke?
ReplyDeleteTengok keadaan yunk... Kalau yis tu aktif kadang xsampai pon 30 minit.. Agak dah kembang sikit boleh goreng dah..
DeleteMohon share ye sis. Tq
ReplyDeleteye boleh silakan dear
DeleteAssalammualaikum cik ida...
ReplyDeleteIngin bertanya, jika tambah veg.shortening dalam resipi ni..adakah, ia memberi apa2 kesan??
Terima kasih atas jawapan yg diberi..
Eyda dah ikut resepi ni sebijik.Tapi donut tak berapa kembang.Kenapa ya?dan eyda biarkan je malam ni nak bagi betul kembang.Sebab try goreng sebijik dua xkembang macam sis punya ���� Kenapa ya apa yg silapnya.& takpeke saya biarkan donut tu untuk bagi lagi kembang? ����
ReplyDeletedari masa perap pon xkembang la. kalau xkembang tu yis xaktif.. Even eyda biar semalamam pon xkan kembang. actually kalau bahan dia yis xleh biar lama... lagi lama lagi dia kecut.. Bila dh kembang elok je terus mulakan proses seterusnya... So yang u kata xkembang ni memang dr masa perap ke atau masa baru nak goreng baru cam tu
DeleteAssalammualaikum cik ida...
ReplyDeleteIngin bertanya, jika tambah veg.shortening dalam resipi ni..adakah, ia memberi apa2 kesan??
Terima kasih atas jawapan yg diberi..
Nak tambah. Means mentega pon letak juga ke cam ne.. Kalau mentega pon letak better dont... Kenapa ye nak tmbh shortening lagi. Boleh saya tahu. sebab resepi ni xmacam resepi donut biasa.
DeleteKALAU GUNA MARJERIN BOLEH X?
ReplyDeleteBoleh dear
DeleteAssalammualaikum sis.. sy budak baru nk bljr.. nk tnye yis tue nk biar berapa lama b4 dicampurkan dgn tepung.. tq��
ReplyDeletenormally yis yang aktif akan kembang dalam 5-10 minit.. Kalau lepas 20 minit pon tak kembang jangan teruskan.. sebab yis tu dah mati.. walaupun expired date lambat lagi.
DeleteMemang best resepi ni. Dah.cuba td. Senang, sedap n gebu. Tqvm atas resepi ni.
ReplyDeletealhamdulillah... tq sebab sudi cuba ya sumar affidah
Deletesy dah try buat.. tp kan.. ta lembik sgt doh nye tu.. kira ok kee erk. ahah.. firsttime buat cara ni��
ReplyDeletememang doh dia lembik.. sebab tu saya mention kat resepi atas tu doh memang lembik
Deletenak tanye klau buat mlm goreng pagi bole kew tak ye....kew nnt dier trun blek
ReplyDeletekalau nk makan esoknya lepas buat goreng sekejap tuk matikan yis then frozenkan.. esoknya boleh goreng bagi masak. Kalau tak goreng dulu nanti donut kemek dah xblh naik sebab yis dah over
DeleteOhhh. Banyak saya belajar. Terima kasih sis. :D
Deletesama2 @zaidatul salwa
DeleteOrang lain buat doh dia lembik, pelik pulak doh saya tak lembik, mcm cukup tepung pulak gayanya
ReplyDeletekalau xlembik ada bnyak faktor... satu maybe yis xbetul2 kembang so kandungan air xberganda... second faktor tepung.. ada certain tepung yang kadar serapan dia tinggi so memang xlembik...
DeleteSama la dengan sy..sy buat doh sy x lembik pun..rasa mcm da nk give up da td...tp still tunggu ni..nk tengok jd ke x..huhu..
Deletesalam sis nak curi resipi boleyh tak..
ReplyDeletegeram la tgok gebu sgt :p
hehehehehe mana boleh curi.. curi dosa tau hahahaha... nak ambik silakan saya bg jewww.... dah cuba nanti bg feedback tau
Deletesalam sis nak curi resipi boleyh tak..
ReplyDeletegeram la tgok gebu sgt :p
Terima kasih resepi donut ni.. sy dh try.. dpt 30 ketul gak tu.. memng gebu n sedap sgt.. hr ni husband nk minta buat donut lg.. thanx again ye share resepi ni..
ReplyDeletealhamdulillah... tq juga yunk sebab sudi cuba.. best kan gebu je.. lg best bila org kita syg suka makan n request lgi.. wah berbaloi rasa kan
DeleteTerima kasih resepi donut ni.. sy dh try.. dpt 30 ketul gak tu.. memng gebu n sedap sgt.. hr ni husband nk minta buat donut lg.. thanx again ye share resepi ni..
ReplyDeleteSalam sis mcm mne nk bg acuan tu tebal ye mse nk tekap buat bntuk tu.sllu failed mse nk bntuk..
ReplyDeleteSalam sis mcm mne nk bg acuan tu tebal ye mse nk tekap buat bntuk tu.sllu failed mse nk bntuk..
ReplyDeletecam ni... ambil doh letak atas papan pencanai. Kemudian guna roller pencanai tu, canai hingga dapat ketebalan dalam 1.5 cm... Dah tu ambil acuan donut tekap la atas doh td n susun atas loyang.. susun jauh skit supaya bila kembang tak bercantum. Rasa2 faham tak penerangan saya... susah skit nak explain melalui penulisan hehehehe
DeleteSis tmpg tny..kalau nk buat 1/2 bancuhan, mauripan 1/2 jugak ke? Boleh buh sepeket tp yg lain2 buh 1/2?
ReplyDeleteSemua kena setengah juga sis....
DeleteSalam sis,
ReplyDeleteTerima kasih sudi kongsi resepi confirm jadi. Saya dh byk kali buat donut grbu ikut resipi sis. Mmg terbaik.
Sy novice juga, tak pandai and tak pernah g kelas belaja buat kuih ke kek ke. Mmg follow 100%. Alhamdulillah menjadi semuanya.
Terima kasih sekali lagi. :)
Salam sis,
ReplyDeleteTerima kasih sudi kongsi resepi confirm jadi. Saya dh byk kali buat donut grbu ikut resipi sis. Mmg terbaik.
Sy novice juga, tak pandai and tak pernah g kelas belaja buat kuih ke kek ke. Mmg follow 100%. Alhamdulillah menjadi semuanya.
Terima kasih sekali lagi. :)
alhamdulillah... hehehehe donut tanpa uli kompom jadi kan.. insyaallah kalau tgok step dia kalau ikut betul arahan kompom jadi kan... xyah g kelas pon insyaallah blh buat. anyway thanks ya sebab sudi cuba... :)
DeleteSis....tgh try buat n....
ReplyDeleteTpi kompius time cmpur yis dgn tepung..time tu tepung xbergaul rata...sy jadi panic...sy cmpur air suam sikit...then sy tgh bia 1 jam...tpi risau plak ape jadi jap lagi...
maksud xbergaul rata tu camne.. dia berketul2 ke.. its normal kalau cam tu sebab kan xuli.. cuba tgok pic saya step by step tu.. kan tepung saya pon berketul... tapi lepas kembang dia akan naik normal
ReplyDeleteSelepas 1 jam adunan sy kembang...lepas sy tumbuk2 keluarkn angin tu die jadi doh...pastu doh pon lembut je sis...now donut tu da kembang....tgu utk digoreng je...excited dah n..tq sis
DeleteTd unknown sbb trlupe nk masukkn id google
Alhamdulillah....da jadi sis...tq sis
Deletehehehehehe xlogin ye... alhamdulillah dah jadi ye eyna... tq juga sebab cuba ye...
DeleteWelcome sis..nnti nk buat lgi...
Deletememang xjemu kan.. siok buat bila menjadi hehehe.. Ramai yang dah buat pendapatan sampingan jual donut juga dengan resepi ni... smoga ilmu ni berpanjangan...
Deletetumbuk2 nk huang angin tu mcm mna ? xfham
Deletemcm nak tumbuk le u genggam tangan cam penumbuk tu then tumbuk la doh tu...
DeleteAs slm sis, sy dh cuba resepi..mmg sedap.. gebu..just sy guna buttercup..sy gnti air dgn susu fullcream duth lady..hehe..tq resepi
ReplyDeletewsalam.. alhamdulillah... tq yunk sebab sudi cuba.. ye marjerin, planta, butter boleh je xde masalah... blh je guna yang mana satu. kalau susu pon actually boleh cuma memberi effect skit la pada rasa donut tu.. tahap lemak yang berbeza.. tu je.. tapi gebu still gebu kan hehehehe
DeleteAssalam. Terima kasih kerana memberi resepi donut ni. Saya akan bagi kat anak dara saya yang dah dua kali mencuba tapi donut sesuai jadi bahan baling kat kucing yang sedang berkelahi, hihihi. Harap ia akan menjadi motivasi kepada anak saya agar terus mencuba sampai berjaya.
ReplyDeleteWsalam... hahahaha.. insyaallah moga kali ni menjadi donutnya.. Sebab tak perlu uli... Cuma pastikan yis yang digunakan tu betul2 aktif. Kalau tak sejarah mungkin berulang... hehehehe Ramai yang xfaham penggunaan yis... Perlu kembang dengan betul baru campur tepung maka donut insyaallah akan gebu.. Mungkin kalau ada kemusykilan tuan boleh minta anak dara tuan inbox saya d fb. Saya akan guide.. Insyaallah
DeleteSy dah try resepi ni.. dah byk kali dh try.. mmg menjadi.. gebu.. lembut.. kalau mkn panas2.. perghhhh thorbaekkkkk.. hehehe.. sgt2 disyorkan.. sy siap buat frozen berbekas2 dlm peti sejuk.. First time buat, anak2 mmg berebut2.. Skrg ni, hamekkk.. mama goreng berjuta2 biji.. hehehe.. tq dear..
ReplyDeletehahahahaha berjuta2 biji ye.. benda dah senang kan ha makan sampai puas kan hehehehe... alhamdulillah tq yunk sebab sudi cuba.. ramai juga yang dah berjualan dengan resepi donut ni... Seronok dengar...
DeleteSis kn ttup pkai bsah ke ye
ReplyDeleteTerpulang... tapi saya tutup guna piring je hehehehe...
ReplyDeleteSalam sis... Nak tnye la.. Kalau kite nak buat 2 adunan ,bahan2 kne gandakan ker? Konpius sy... Yis pun kne 2 pket yee?? Actlly,taun lepas da buay mmg mnjadi.. Kali ni buat lebih tuk ank bawak skolah... Tq
ReplyDeleteSalam sis... Nak tnye la.. Kalau kite nak buat 2 adunan ,bahan2 kne gandakan ker? Konpius sy... Yis pun kne 2 pket yee?? Actlly,taun lepas da buay mmg mnjadi.. Kali ni buat lebih tuk ank bawak skolah... Tq
ReplyDeleteye kalau nak buat double memang semua bahan digandakan...
DeleteSalam sis..dah cuba tp kenapa xgebu..bila goreng mcm kering je dlm tu.. lg 1,susah nya nk terap bila doh lembik sgt..mcm mn nk buat..bila nk goreng pon lembik,susah nak angkat utk goreng 😭😭😭
ReplyDeleteyis tu aktif tak... doh memang lembik tapi xde la lembik sangat sampai xblh nak angkat.. masa nak canai tabur sikit tepung.. n bila dah kembang lagi sekali dia dh xlembik dh.. jadi cam biasa dah.. time tu pon dh gebu... lepas dah tumbuk2 doh tu n terap u biar berapa lama lagi.. dia asal kembang naik tu dh boleh goreng dah
DeleteMaaf sis kalau saya nk buat donat utk seratus biji berapa kg tepung bole saya gunakan dan yis berapa peket ye? Tq
ReplyDeleteMaaf sis kalau saya nk buat donat utk seratus biji berapa kg tepung bole saya gunakan dan yis berapa peket ye ? Tq
ReplyDeletedonut ni tgok besar mana la donut yang u hasilkan.... macam yang saya buat ni saya dapat dalam 30 biji donut. So ganda2 kan je bahan
DeleteNak tanya air suam tu maksudye suhu bilik or memang panas sikit2
ReplyDeleteguna air suam biasa.. Kalau terpanas skit pon xde masalah.. Yis akan aktif kalau panas.. asal jangan air sejuk sudah..
DeleteSalam dear , i dah try resepi ni mmg jadi cantik lembut gebugebas donut ni. Tqsm sebab share .. ��
ReplyDeleteAlhamdulillah tq sebab sudi cuba... :)
DeleteSis klu nk letak coklat,cokatnya tu pakai coklat ape ye..n nak bancuh coklat tu mcm mana😁
ReplyDeleteSis klu nk letak coklat,cokatnya tu pakai coklat ape ye..n nak bancuh coklat tu mcm mana😁
ReplyDeleteNormally saya akan guna coklat compound... cuma cairkan je sis n nak kilat letak sedikit butter... tu je
DeleteThanks...saya terus goreng selepas terap acuan...Alhamdulillah menjadi juga..semua suka
ReplyDeleteThanks...saya terus goreng selepas terap acuan...Alhamdulillah menjadi juga..semua suka
ReplyDeleteYe boleh juga sebab yis akan mengembang bila kena minyak panas...cuma kalau perap sekejap tu naik lagi montok le.... by the way tq sebab cuba ye yunk...
DeleteAssalamualaikum sis,thanks share resipi sy tggu nk 30 min je nk goreng.Mmg kembang gile.1st time buat ni.Alhamdulillah.semoga murah rezeki sis :)
ReplyDeletealhamdulillah... bestkan kalau apa yang kita buat menjadi.. tambah2 kalau buat sebelum ni xjadi kan hehehehe... anyway thanks ye sudi cuba resepi ni... Amin.. semoga kita semua dimurahkan rezeki dan diberkati hidup dunia dan akhirat...
Deletesis nak tanya 2 sudu marjerin tu besar sudu teh juga ke?
ReplyDeletesudu besar
DeleteDh cuba..
DeleteAda yg mencari supplemen semulajadi boleh layari blog sy www.momstoreretail.blogspot.com
trima kasih sudi kongsi resepi..siap ada tempahan drpd murid sy lagi..sy letak coklat..apa lg mmg kesukaan budak2 la..mendonut dgn penuh kasih sayang tau..hehe
ReplyDeletealhamdulillah.. blh kalah big apple la cam ni hahahaha....
Deletesalam. akak..sudu tu sudu besar ke kecik?sudu bedar kot na? nak try ni utk juadah berbuka..selamat berpuasa semua.
ReplyDeletesalam. akak..sudu tu sudu besar ke kecik?sudu bedar kot na? nak try ni utk juadah berbuka..selamat berpuasa semua.
ReplyDeleteYE SUDU BESAR KALAU XMENTION SUDU TU.... HEHEHEHE Selamat Berpuasa
DeleteAs salam kak..terima kasih sebab sudi kongsi resipi. Alhamdulillah sgt2 jumpe resipi ni, In Shaa Allah saya akan cuba buat sebab anak sulung saya memang suka sangat makan donut sampai hari2 saya kene beli donut untuk dia bawa ke sekolah. Yang peliknya tak jemu2..hihihi...moga akak terus diberi limpahan rezeki olehNYA atas kebaikan sudi kongsi resipi donut ni.. :)
ReplyDeleteamin.. ye ke fav dia... ok la cam tu u blh buat bnyak n frozenkan.. so bila nk makan blh goreng terus.. xyaha nk tggu doh lagi hehehehe
DeleteNk tnya akk, kalau buat untuk difrozenkan, kene goreng sikit ke? In Shaa Allah, klau menjadi hasilnya saya kongsi feedback kt akk. Tq.
Delete@sriyuni ye kalau k frozenkan goreng sekejap atau blh bakar sekejap dlm oven untuk matikan yis tu...
DeleteHari ni saya cuba buat donat ikut resepi ni...sbb anak lelaki saya tiap2 hari bln puasa ni minta beli donat coklat..hrp menjadilah...
ReplyDeleteHari ni saya cuba buat donat ikut resepi ni...sbb anak lelaki saya tiap2 hari bln puasa ni minta beli donat coklat..hrp menjadilah...
ReplyDeleteinsyaallah.. so macam mana jadi tak... kebanyakan semua jadi...
DeleteSis resipi ni blh masak dgn oven tak?
ReplyDeletesaya buat base pizza guna resepi yang sama.. n bakar pakai oven
DeleteSaya dah cuba resepi akak. Alhamdulillah jadi dan sedap. :D
ReplyDeleteSaya dah cuba resepi akak. Alhamdulillah jadi dan sedap. :D
ReplyDeletealhamdulillah... tq dear cuba
Deletekalau xguna marjerin jadi x kak?
ReplyDeletekalu xguna marjerin u nk guna apa dear.. kalau butter blh je ganti...
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteBest sgt resepi ni. Kat luar rangup. Dalam gebuu sgt.thanks :)
ReplyDeletetq dear sebab cuba.. kalau rangup sangat maybe terlebih marjerin tu hehehehe.. kalau suka teruskan klau tak nak blh kurangkan next time :)
DeleteSalam kak. Saya dah cuba resepi akak. Alhamdulillah, sedap sangat. Cuma mulanya dough tu mcm keras skit x mcm gmbr akak jadi saya tambah larutan yeast skit lgi. Takut jugk x jadi tadi. Halalkan resepi ye kak. :)
ReplyDeletekalau keras maybe yis tak cukup kembang tu sis jadi kandungan air tak cukup nk bg jd cam dlm pic... anyway thanks ye cuba :)
DeleteAssalamualaikum kak resepi kak tu mmg menjdi,,sy cuba mmg gebu gebas donut tu,,mula2 igt xjdi dh,lepas 1jam bru nmpk kegebuan donut tu,,thnks kak share resepi,,1st time wat dh jdi seronok sgt2,,,,halalkn ye resepi ni,,
ReplyDeleteAssalamualaikum kak resepi kak tu mmg menjdi,,sy cuba mmg gebu gebas donut tu,,mula2 igt xjdi dh,lepas 1jam bru nmpk kegebuan donut tu,,thnks kak share resepi,,1st time wat dh jdi seronok sgt2,,,,halalkn ye resepi ni,,
ReplyDeleteAssalamualaikum kak resepi kak tu mmg menjdi,,sy cuba mmg gebu gebas donut tu,,mula2 igt xjdi dh,lepas 1jam bru nmpk kegebuan donut tu,,thnks kak share resepi,,1st time wat dh jdi seronok sgt2,,,,halalkn ye resepi ni,,
ReplyDeletehehehehehe.. kan kan.. gebus gebas plak pas tu.. slalu buat donut mesti tawakal je jd lembut ke x tapi yang ni dun worry kompom lembut sampai esok hahahaha
Deleteassalamualaikum....tq kak share resepi..dh dua kali buat mmg terbaik...
ReplyDeletealhamdulillah.. tq ye sudi cuba
Deletetenkiu... nak cuba la.. nampak cam senang
ReplyDeletesama2.. cuba tau
DeleteHi kak.. sya da try resepi ne.. memg mnjadi.. tq ats resepinya.. Love it <3 <3 ^_^
ReplyDeletelove it too
DeleteHi kak.. sya da try resepi ne.. memg mnjadi.. tq ats resepinya.. Love it <3 <3 ^_^
ReplyDeletetq dear cuba resepi ni
DeleteSalam sis. Klu doh tu sdh d bentuk n kembang. Kemudian saya bg frozen. Rasa2nya still gebu n sedap x klu defroze then goreng??????? Tq. (.=
ReplyDeletewsalam.. untuk frozen u kena goreng atau bakar sekejap donut tu untuk matikan yis dia.. then sejukkan baru frozenkan.. masa nak guna just defrost n goreng...
DeleteSaya pun cuba... Adunan xselembik mcm dlm gambar tp dpt detect la apa yg salah. Sy masukkan adunan campuran yis tu (mcm xcukup berbuih sgt lg, sikit2 ja buih ja). Part tu yg xkena.
ReplyDeleteTp overall still jadi gebu.. Gebu tp tak gebu gebas saja. Hehe Next time nak cuba lg. Thanks tuan punya resipi.
ye betul tu.. ramai yang xfaham yis tu penting tuk kembang sepenuhnya baru leh dpt kandungan air yang cukup... tq sebab cuba ye
DeleteAssalam sis... ate dh nerai resepi donut gebu gebas sis nie... xyah ssh2 pun nk uli beriya2.... dh cmpuq sume tutup dgn dulang kecik skali bukak mencecah ke muka dulang... ngeh...ngeh...ngeh.... nk kabo lg 1 sis... haq yisnye tu kl dicampuq dgn ayaq suam berbuih cantik penuh bks yg diletakkan tu konfom jadiklh donutnye tu nanti. Tp kalo ltk air suam campuq, yisnye dok takat tu ja x brubah kedudukannya dlm bks tu jgn buat kl idok sia2 ja donutnya. Kl nk buat jugak, bg diri sy utk mkn sendiri buleh. Kot nk bg jiran2 ghase, xpalh sok2 lh bg depa ghasa donut kami tu.... uish!!! Pnjg sungguh comment kami nie... tenkiu beary much na sis...😘😘😘
ReplyDeletehahahahaha memang panjang betul komennya.. gigih saya membaca.. betul sangat tu. bila banyak buih baru dia gebu elok n doh cukup kandungan airnya...
Deletetq share resepi...
ReplyDeleteanak sy kata..pasni ummi je buat donut..xnak dah beli kt warung @kantin skolah
hehehehe terbaeeekkk lah ummi
Deletetq share resepi...
ReplyDeleteanak sy kata..pasni ummi je buat donut..xnak dah beli kt warung @kantin skolah
Sis....ermm nk ty sis...kan adunan yg kedua yg dh diuli jd doh.kn kena tggu sejam biar dia kembang..klu lbh dr sejam ker xpe ke?xkkn mengganggu gebu dier ker..mksdnya sy awl buat dlm pkl 2..dh tu dlm pkl 4 br nak adun jd donut n goreng....tq
ReplyDeletenormally doh yang melibatkan yis kita tak boleh biar lama.. sebab nnti yis tu akan mati then u pnya donut tak akan jadi segebu yang sepatutnya.. macam terbantut la.. better buat semua smpai selesai...
DeleteTy.. menjadi cuma lepas buat acuan tu sy x tggu lama.. so xberapa nk gebu.. hehe...
ReplyDeleteklau xtggu lama pon ok sebab dia akan kembang masa goreng tu bila kena minyak panas.. tak kembang elok maybe yis xberapa aktif.
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletesalam kak..sy bru try bt donut ni guna resepi akak ni..alhamdulillah menjadi kak...cume sb sy xde susu pekat jd secawan air suam tu sy tukar dgn secawan susu segar suam...tq kak sb kongsi resepi...boleh belajar bt sdri...hehehe
ReplyDeletealhamdulillah.. tq sebab cuba dear.. blh juga ganti susu tepung n lebihkan gula
DeleteThank you share :)
ReplyDeleteNak try la time lapang nnt :D
sama2.. nnti cuba ye.. :)
DeleteSalam, kak. Saya minta izin copy resepi nak letak dekat blog. Nanti saya creditkan ke blog akak.
ReplyDeleteSaya dah cuba buat donut ikut resepi ni, memang menjadi. Semua puji donut gebu dan lembut :)
blh dear.. nnti bg link ye...
Deletereally sis tak tahu doh tu ape.. doh tu tepung yang dah siap diuli.. yang dh lembut.
ReplyDeleteAssalamualaikum sis..nk tnya..kalo x buh baking power,,dy jd x cm sis buat ni?? Sy nk try buat mlm ni tp baking powder plak xde..huhuhu...
ReplyDeletetak pernah cuba tapi boleh dia tetap akan jadi cuma maybe naik xsegebu letak baking powder lah sebab harapkan yis je yang bertindak..
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteResepi terbaik. .Sangat menjadi. Smple and easy.
ReplyDeletealhamdulillah.. tq ye sudi cuba
DeleteSy dah buat mmg mnjadi . Gebu n lmbut sgt . Tq kak
ReplyDeletealhamdulillah... sama2 dik
DeleteSukanye tgk donut gebu gebas akak ni...sy amik resepi ni yer...mmg minat sgt kat donut ni cuma sblm ni buat pakai resepi2 biasa, xbrape nk jd...huhu.
ReplyDeleteresepi yang slalu tu memang susah skit.. kna bnyak uli.. yg ni xyah uli tapi gebu gebas hehehe.. selamat mencuba ye
DeleteAssalam..nak tanya..kalau nk buat frozen..kena goreng kejap lepas dia kembang ke? Pastu..bila time nk goreng..kita defrost..dia tetap akan gebu ke?tq..mohon pencerahan sis...
ReplyDeleteAssalam..nak tanya..kalau nk buat frozen..kena goreng kejap lepas dia kembang ke? Pastu..bila time nk goreng..kita defrost..dia tetap akan gebu ke?tq..mohon pencerahan sis...
ReplyDeleteye sis.. lepas kembang goreng sekejap je.. then sejuk baru frozenkan.. masa nak makan defrost n goreng semula.. hasil still gebu mcm biasa
DeleteSalam sis, nk tanye sket kalo guna yis basah boleh ke ikut resepi ni. Sukatan utk yis basah cmne plak yer.
ReplyDeletesaya xpernah guna yis basah sebab susah nak dpt area saya tinggal ni.. so xleh nk bgth la klau yis basah sukatan nye mcm mana pl
DeleteSalam. Byk2 resepi yg ni 1st time jadi.Sbelum ni x penah jadi alhamdulliah. Tq owner resipi😍😍
ReplyDeleteSalam. Byk2 resepi yg ni 1st time jadi.Sbelum ni x penah jadi alhamdulliah. Tq owner resipi😍😍
ReplyDeletealhamdulillah.. best kan kalau jadi hehehe... tq ye sebab cuba
Deletewahh.. ramai yg buat menjadi.. nk cuba jugak la, manatau leh jd side income. thanks sis for the easiest recepi i ever known.
ReplyDeleteyes dear memang ramai yang dah ambik resepi ni jadi n dh jadi sumber pendapatan dorang.. jangan lupa cuba ye
DeleteBaru je siap goreng semua...jadi sis..blk kls pukul 4,,pukul 6 da siap smue skali ngn goreng..thank you for the recipe sis...dza minta izin nak share sis...
ReplyDeletedh siap dh blh ngap kan hehehehe.. tq ye sebab cuba
DeleteAlhamdulillah berjaya buat... tq resepi... halalkn ye...
ReplyDeletealhamdulillah.. tq sebab sudi cuba
DeleteAlhamdulillah berjaya buat... tq resepi... halalkn ye...
ReplyDeleteSaya dah cuba....gebus...buat utk bekal anak esok pg.saya goreng separa masak....n masuk peti.esok sambung n goreng lg smpai masak....tq bg resepi...
ReplyDeleteye senang kan buat bnyak2 n frozenkan.. nak makan anytime blh hehehehe...
DeleteTekap guna acuan macam mana ea sis?
DeleteTekap guna acuan macam mana ea sis?
Deleteacuan apa2 pon boleh akma.. normally orang pakai acuan donut la...
Deleteawak....thanks a lot.dh buat.x berhenti mkn tau.dh jumpa resepi donut yg btul2 jadi.smoga murah rezeki awak.amiiiin
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletealhamdulillah.. amin tq dear...
DeleteAssalamualaikum... Saya baru cuba resipi puan ptg tdi...alhamdulillah menjadi...suka sgt...terima kasih ya sudi kongsi resipi sedap ni...minta halal ilmunya ya...
ReplyDeletealhamdulillah.. tq ye sebab cuba..
DeleteAllhamdullilah sy da buat donut yg gebu ni,t.kasih dan halalkan resepinya
ReplyDeleteAllhamdullilah sy da buat donut yg gebu ni,t.kasih dan halalkan resepinya
ReplyDeleteAlhamdulillah... tq ye sudi cuba resepi saya
DeleteSis kalau buat donut petang n grg sekejap jer ala2 utk frozen tp x simpan dlm freezer boleh ke?sbb pg sok dh nk goreng balik...
ReplyDeleteSis kalau buat donut petang n grg sekejap jer ala2 utk frozen tp x simpan dlm freezer boleh ke?sbb pg sok dh nk goreng balik...
ReplyDelete