Thursday, 27 March 2014

Kuih Dangai @ Rangin

Assalamualaikum...

Apa yang uolls tengah buat tu.. Aida tak tahu nak buat apa.. So tengok bahan macam best ja nak buat kuih dangai... Ada juga yang panggil rangin.. Macam geng-geng sabahan saya panggil rangin hehehehe.. Kalau sebut dangai dorang tak tahu..




KUIH DANGAI @ RANGIN (aida gunakan pemanggang ajaib)

Bahan-bahan

1 paket tepung pulut (dalam 500gm)
3 biji kelapa parut (aida guna 2 biji je)
gula secukupnya..

Cara-cara
1.  Gaul bersama tepung dan kelapa hingga sebati...
2.  Bahagikan adunan kepada dua bahagian
3.  Letakkan satu bahagian kelapa tadi ke atas pan pembakar.. Pastikan semua bahagian dipenuhi.. Saya tekan2 sikit supaya jadi padat sikit...
4.  Kemudian taburkan gula di bahagian kelapa tadi ke seluruh permukaan.. Jangan terlalu banyak sebab nanti bahagian tengah tu akan jadi berair.. Cukup sekadar memberi rasa manis kepada kuih ni.
5.  Letakkakn pula sebahagian lagi kelapa di bahagian atas itu.. Ratakan dan saya padatkan sedikit.. Tekan2 manja je...
6.  Buka api sederhana.. agak2 dalam 3 minit terbalikkan kuali dan masak sebelah lagi selama 3 minit..

Dah siap.. Senang kan... Kalau ada yang nak gunakan acuan dangai pun boleh... Bahan nya tetap sama dan juga proses pembuatannya..





Bagi yang tak pernah tengok acuan dangai di bawah ni lah contoh acuan dangai..



Ok uolls... Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment