Wednesday, 19 March 2014

Kek Karamel Versi Kukus


Assalamualaikum....

Kek karamel.. Memang sedap sebenarnya kek karamel ni.. Slalunya buat versi bakar.. Ada setengah orang tak pandai nak buat meringue dia tu.. Maklumla nk buat meringue kan ada pantang larang skit.. Agak sensitif..

Alatan haruslah kering.. Tiada air walaupun setitik.. Sebab kalau ada memang xkan jadi meringue.. So bertahun la korang mix memang tak akan jadi Hehehehehe...



Kali ni saya nk share resepi kek karamel versi kukus.. Kalau versi kukus ni kita tak perlu nak buat meringue tu.. Memang agak senang proses penghasilan kek karamel kukus ni..

Tapi bagi saya versi bakar tetap juga la yang terbaik kalau nak dibandingkan dengan versi kukus.. Sebabnya yang kukus ni tekstur kek dia lebih berat.. Padat. Dia xselembut bakar.. Mungkin sebab tak ada meringue tu kot yang jd macam ni




Ok bagi yang nak cuba versi kukus kita tengok resepinya ye...

Kek Karamel Kukus

Bahan A (karamel)
2 sudu besar gula - panaskan atas api hingga jadi karamel dan letak dalam loyang

Bahan B (puding)
1/2 tin susu cair
50 gm gula kastor
1/2 sudu kecil esen vanila
3 biji kuning telur

- campurkan semua bahan dan kacau lembut.. Jangan berbuih.. Kemudian masukkan dalam oven bakar secara bain marie untuk pekatkan karamel... Tapi aida kukus je karamel ni hingga permukaan kental sikit..

Bahan C (kek)
1 cawan minyak masak
1 tin susu pekat ( aida guna 1/2 tin saja sebab tak suka manis)
3 biji telur
2 cawan tepung kek (self raising flour)
1 sudu kecil esen vanila
perisa yang disukai

- pukul minyak dan susu hingga sebati
- kemudian letak esen vanila dan telur satu persatu - pukul sebati
- masukkan tepung sedikit2 dan pukul sebati
- bahagikan adunan beberapa bahagian dan warnakan..
- Marblekan adunan.. Masuk selang seli adunan ke atas puding karamel tadi
- kukus selama 45 min dengan api sederhana  atau sehingga masak





Bunga-bunga di hatiku... Hehehehe
Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment