Saturday, 29 April 2017

Bento #81 : Little Red Riding Hood


Assalamualaikum...

Minggu fairytale diteruskan lagi dengan bento seterusnya... Little Red Riding Hood.... Comel tak... hehehe.. Nak hasilkan macam ni bercinta gak la hahaha... Bnyak benda skit la nak kena sedia....

Kena bangun awai gila nak buat benti hahahaha.. kalau x alamatnya smpai lewat la tempat keja n budak2 nak p skul... hehehehe...


Nasi putih kepalkan bulat tuk muka n tangan... yang lain i ratakan sebagai dasar kalau x xcukup plak anak nak makan sikit sangat hehehehe... serigala tu mix kan nasi dengan kicap... pastu kepalkan la jadikan bentuk  muka serigala.. I pnya serigala tu pon mcm jadian ja hahahaah xberapa nak jadi.. 

Kuning dengan pink tu eggsheet... Then korang boleh la add segala sayur untuk bg naik warna2 dia.. xleh satu warna ja sebab xnmpak serinya.. beno ni kena pelbagai warna baru cantik... Sapa nak try blh try nnti tag i kat fb na hahaha


Bento #80 : Rapunzel


Assalamualaikum.....

Minggu ni kita buat tema fairytale plak na.... Sweet2 gitu.. Tema mcm ni actually banyak yang sesuai gegel la... Tapi ala belasah je la tema ni walaupun anak i yang p skolah boboi hahahaha... redho je la ye anak....

Bila buat tema ni anak i yang gurl tu yang sebok... Sanggup tu nak buat dandan la rambut dia bagai pagi2 sebab nak snap pic dia dengan rapunzel hehehehe...


Nasi putih tu nanti korang kepal la jd bulat na.. sama mcm tangan tu... rambut tu dri spaghetti ye uolls.. rebus skit letak pewarna kuning skit.. so bila dah sejuk skit korang dandankan la rambut dia... tingkap tu dari carrot....


Ha ni la rapunzel real i.. hehehe... mana lagi comel.. yang bento ka yang real nih hehehe... Lauk i letak bekas asing tuk anak2 dah xleh nak masuk benda lain dah hias bento nih....

Bento #79 : batman Returns Bento

Assalamualaikum...

Bersiaran kembali dengan tema superhero... Kali ni batman plak muncul hehehe... I rasa tak mcm batman pon ya juga hahahaha.... Belasah je la kan... 

Nasi putih, bersama bebola ayam dan sedikit limau sunkist tuk pencuci mulut... Nasi tu kepalkan hingga dpt bentuk muka batman tu.. then balut la muka batman tu separuh... mata i gunakan cheese jer... lambang tu pepandai korang la nak potong hahahaha.. i pon sampai senget2 kepala nk dapatkan bentuk hahahahaha... 


Selamat berbento ye uolls....

Bento #78 : Nasi Lemak Pandan Hulk

Assalamualaikum...

Minggu superheroes theme bento bersiaran lagi.. Tuk hari ini aida buatkan baby hulk hehehe... Ada yang komen di fb xgerun lgsung ngan baby hulk ni sebab comei jer gundut jer hahahaha.... Ade2 je kan dorang nih...

Hari ini anak2 i bawa bekal nasi lemak pandan.. Tapi dorang xbawa la sambal memandangkan dorang ni memang xmakan pedas kan so xde hal la xde sambal hehehe... Cuma dorang bawa ayam goreng tepung dengan telur ayam...


Ok uolls... chow dulu na....


Bento #77 : Nasi Spiderman

Assalamualaikum...

Minggu ni mode bento superhero.... So kita start dengan nasi spiderman dulu na... Bersenang2 dahulu hahahaha.. sebelum nk cedok idea lain plak.. wahai idea datanglah engkau padaku hahaha

Aida bekalkan anak dengan nasi putih.. Cover muka spiderman tu buat dari eggsheet.. Letak sedikit pewarna.. kalau uolls nak gunakan warna semulajadi lagi elok la.. then gunakan seaweed and mata daripada cheese...


Pastu masukkan nenas sebagai pencuci mulut... Lauk pula ayam masak kicap dengan nugget... Ha simple je kan.. So sapa nak try leh try la.. 

Happy Bento-ing

bento #76 : Koey Teow Goreng chicky

Assalamualaikum....

Menu hari ini ikut favourite anak no dua izz danial... hehehe... dia kalau bab koey teow memang no 1 lah... tnya nak mkn apa pon yang tu dia bgth dlu...


Mama a bit lose idea la apa nak deko.. so belasah je la buat anak ayam kat teloq tu hehehe.. jadi la na yang penting anak mkn kenyang.. telur tu belah dua... then guna seaweed potong la jd rupa mata, bulu kepala dengan kaki tu... tuk mulut i gunakan hujung cili hidup... settle



Bento #75 : Nasi Hamster Bersama Ayam Gril Dan Buncis Tumis


Assalamualaikum....

Apa khabar semuanya.. Semoga hari ini lebih indah dari hari sebelumnya... Mulakan hari anda dengan lafaz bismillah dan senyuman ye.


Bento anak2 hari ni i bekalkan dorang dengan nasi putih, telur rebus, kacang buncis tumis dengan ayam perap bakar....

Kacan Buncis Tumis
kacang buncis - potong serong
2 ulas bawang putih
1 biji telur
garam secukup rasa

-panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau.. 
-Kemudian masukka kacang goreng hingga kacang layu...
-pecahkan telur dan biar mengeras seketika baru dikacau. perasakan dengan garam....


Ayam Grill Perap
ayam
bawang putih-tumbuk
lada hitam
sos tiram
sedikit kicap manis

-perap kesemua bahan semalam.. kalau xleh 2 jam pon jadilah untuk serapan hingga ke isi... pastu blh la bakar dlm oven atau grill atas pan...



Wednesday, 8 March 2017

Bento #74 : Sandwich Telur Mayo

assalamualaikum....

Mood anak2 tak mo makanan berat.. so mama decide buatkan sandwich tuk anak2 mama... Sandwich telor aje lah sebab anak i xmakan pedas... 

Ada tak yang belum tahu macam mana nak buat sandwich telor.. Kalau ada yang tak tau sila angkat tangan cheq nak kira berapa orang.. Nak buka kelas ajaq ni hehehehe... ok nanti sat cheq bg resepi na...


kalau ikutkan anak2 i ni bukan la semua sayur dorang makan. memilih juga kadang-kadang tu. Tapi kalau buat macam ni alhamdulillah depa telan semua. So mommies yang mana rasa anak susah nak makan sayur kita cuba pelbagai resepi cuba hidekan dari dorang nampak sayur-sayuran tu.

As a mom kita kena berfikir diluar kotak hahahha ayat cam hapa lagi kan dok berletiaq.. hahaha... Ok jom cekidout resepi

SANDWICH TELO MAYO
roti 
telur rebus
mayonis
garam
lada sulah
daun salad
tomato
butter

- pecahkan telur rebus, kemudian gaulkan bersama garam, lada sulah dan mayo
-sapu butter pada roti. letak daun salah dan tomato. kemudian sapukan telur mayo tadi.
- potong la roti sesuka hati korang nak bentuk apa...
dah siap...

selamat mencuba.. Happy bento-ing

Bento #73 : Pau Colorful

Assalamualaikum....

mood malas menjelam lagi hahahaha... guna pau instant ja bekal hari ni.. Anak 2 nak bawa pau je so mama tak au nak hias apa plus malaih hahaha... so lagu ni ja la no.. lagu ni pon nak tayang ka.. hahaha tayang aje la pon..  ok baiiii


Bento #72 ; Meatball With Fries


Assalamualaikum...

Ha ni nak habaq mai menu malaih cheq pagi ni.. hahahaha.... bawa keluar meatball, masak meatball masak kuah goreng frenchfries ha dah siap.. hahahahaha

so yang mana ketandusan idea blh la cuba ni na


byeeeeee

Bento #71 : Nasi Ayam Spongbob Squarepants

Assalamualaikum....

Apa khabar mommies.. Bento menjelma lagi hari ni dengan nasi ayam spongebob squarepants hahahaha.... Nak buat simple2 je so buat yang ni sebab tak yah nak kepal2 nasi dah hahaha...

Menu nasi ayam ada dah pernah up dulu kalau xdak dlm blog p skodengan kat fb na... So design yang super duper simple gaya orang malaih ni uolls blh la ambik idea.... tu ja stakat ni na.. Nak chow dulu...



Happy Bento-ing

Bento #70 : Roti Telur Vrom Vrommmm


Assalamualaikum...

Menu yang sangat simple tuk hari ni yang sangat saya sarankan bagi mommies2 yang mana bekerjaya... Menu ni sangat menjimatkan masa anda ... Dan yang penting sihat gak la menu ni n blh memberi tenaga pada anak-anak...

Roti Telur
Roti keping aida belah dua
Telur secukupnya
sedikit garam jika nak
sedikit butter

-panaskan pan, masukkan butter..
-celupkan roti dalam telur yang telah dipukul 
- masukkan dalam pan dan masak hingga kekuning-kuningan. terbalikkan then boleh angkat.


selamat mencuba

Tuesday, 7 March 2017

Bento #69 : Nasi Goreng Sardin

Assalamualaikum....

Menu yang sangat simple hari ni nasi goreng sardin untuk bekal anak-anak sekaligus mak nya juga hahaha... Resepi nanti update biasa na.. Jangan lupa skodeng...


Bento #68 : Nasi Rabbit Chicken Grill

Assalamualaikum.....

Apa khabar semuanya... Ok lepas rabbit masuk semak semalam hari ni dia nak jengoi balik hahahaha.. so kita snap dia dulu sebelum dia melarikan diri na...


Menu hri ni aida bekalkan anak2 dengan nasi putih dan juga chicken grill. ayam diperap dengan sos cili, sos tomato, sos tiram,  sedikit madu.. Pastu kite bako kite bako hahahahaha... 


Rabbit tu cam biasa ambil plastik dan bentukkan la rabbit tu.. telinga aida gunakan carrot.. Mata ,mulut hidung semua gunakan seaweed... gunting je xde la nak pakai acuan bagai.. huhuhu...


so selamat mencuba ye mommies... Happy bento-ing

Bento #67 : Nasi Arnab Bersama Ayam Masak Sos

Assalamualaikum....

Monink gaisss....monink mommiesss.... Macam mana kesihatan mommy2 gojes dalam nih.. Hopefully semuanya dalam keadaan baik dan masih beristiqamah untuk berbento demi anak2 tersayang la ye.

Bukan apa kita ni berbento sebab nak pastikan anak mendapat makanan yang berkhasiat selain tak perlu menunggu beratur panang untuk mendapatkan makanan yang kadang kita sendiri sedih tgok makanan yang disediakan untuk anak2 ni...


Untuk para isteri dan ibu luar sana kalau ada masa cuba la luangkan masa tuk bekalkan kesayangan uolls... Tak perlu berhiasa cukup la inti dalam tu yang penting. Supaya kita tahu apa yang kita makan. Tapi yela tak semua di luar sana mempunyai masa yang banyak.. Ada yang kerja shif la keje whole day la.. xmenentu memasing pnya rezeki kan...



Ok untuk bento kali ni aida bekalkan anak nasi dan ayam masak sos favourite hero2 i.. hehehehe... Nasi tu aida just bentukkan jadi montot rabbit hahahaha... ala2 rabbit in the bush gitu ha.... gedebushhhh masuk semak hehehehe.. babap montot tu baru tau.. Gggrrrrrr


Ayam masak sos tuk anak2 i ni simple je.. Mula2 goreng sekejap ayam xyah letak la kunyit bagai tu.. pas goreng dah masak terus masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato. Perasakan dengan sedikit garam dan gula. itu sahaja...


ok itu je hari ni.. Happy Bento-ing

Monday, 6 March 2017

Bento #66 : Roti Boom Kebabom hehehee

Assalamualaikum...

Hari ni anak2 bawa bento roti bom.. kebabom... gedebasss hahahaha... simple buat yang ni memang fav anak2 lah roti bom nih... 

Yang ni xbawa pon kuah untuk cicah sebab dorang lebih suka cicah kuah susu manis.. huhuhu.. Anak2 biasala.. benda manis suka la sangat kari gaduh pedas... kari je pon hahahah


Enjoyyy

Bento #65 : Maggi Goreng Smiley


Assalamualaikum...

Meneruskan misi yang tertinggal nih ha hahahaha.. Menu agak simple tuk bento kali ni sebab anak xmo makan benda yang berat rehat ni...

so mama just buatkan maggi je goreng biasa perisa ayam dengan goreng kan smiley potato tuk dorang. dihiasi dengan fishcake angry bird... Dats all... heheheh


Thursday, 26 January 2017

Bento #64 : Meatball

Assalamualaikum...

Salam mommies... Bento bersiaran lagi... Kali ni anak2 i request nak bawa meatball... Meatball kalau uolls nak buat sendiri blh refer sini na.. Kalau yang rasa tak mampu nak buat sendiri boleh la beli yang ready made tu.. bayak brand dok ada kat supermarket pilih ja nak yang mana.. Tapi susah skit nak dapat beef meatball... limited hehehe...



so kali ni simple dish je anak2 bawa xleh nak hias kalau bawa meatball so dorang cucuk2 je la kan... hahahaha.. Tu je setakat ni ye...

Bento #63 : Nasi Goreng Kicap Angry bird

Assalamualaikum....

Menu bento hari ni sangat simple.. Nasi goreng kicap je fav anak2. Tambah - tambah anak sulung tu.. tak reti makan pedas kan tu jadi lagu tuh hahaha.. Ok meh nak share resepi nasi goreng simple tuk bekal anak2.. I kalau buat ni mesti letak cili padi potong skit habuan gigit2 hehehe.. tak feel la xpedas...


Nasi Goreng Kicap
by che eda
daridapuraida.blogspot.com

Nasi
3 ulas Bawang putih
2 sudu besar sos tiram
1 biji telur
kicap secukupnya
serbuk lada sulah

-Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau
-kemudian masukkan telur dan kacau.. buat macam scramble egg
-Pastu masukkan nasi, masukkan sos tiram dan kicap.. Percikkan lada sulah secukup rasa... Perasakan dengan garam..
-Gaul rata nasi hingga sebati semuanya.. Goreng sekejap hingga semuanya agak kering sedikit...
Dah siap

Simple je kan.. selamat mencuba.. 
Happy bento-ing mommies

Tuesday, 3 January 2017

Bento #62 : Grilled Salmon With Vege


Assalamualaikum...

Ha.... apa kata servey.. hahahaha Terliur tak nengok bento anak i hari ni hehehehe... Hari ni xde deko bagai sebab salmon kau.. Haaaaaaa... omputih sangat hari ni hahahaha... 


Salmon aida perap kejap dengan garam dan sedikit serbuk lada hitam... Tu je okey.. then panaskan pan letak sedikit minyak n butter, grill kan dia hingga masak.. Jangan lama nanti isi boleh jadi keras. Sayur perasakan dengan garam dan lada then guna bekas minyak grill tadi masak sayur hingga lembut.. 

Tu e.. simple tapi sedappp baq hangggg hahahaha... selamat mencuba.. Happy Bento-ing

Bento #61 : Bihun Goreng Beautiful

Assalamualaikum...

Menu berpintal2 hahahaha.. Masak bihun goreng tapi tak tahu nak deko camna.. Last -last pompuan pon pompuan lah no.. Redho jela ye anak hahahahaha


Tak tahu la ok ke tak bebudak ni bawa bekal hari ni hahahahaha... kesian kesayangan mama... Mama dera skit hari ni bawa bekal tema gugurl... Ok kot no..balik xcerita apa pon... pasrah je lah hahahahaha


Menu macam biasa bihun goreng biasa yang tak pedas sesuai dengan tekak anak-anak i yang tak makan pedas.. hehehhe...  Muka tu buat dari cheese, mata n mulut dari seaweed....


happy Bento-ing mommies

Bento #61 : Chicken Grill With Mixed Vegetables

assalamualaikum....

Menu bento kiter hari ni.. Omputih uolls... sekali sekala layan tekak kan makan yang mewah-mewah kit hahahaha... Mewah kerr... sama ja kosnya kalau ikutkan... anak teringin makan sebab nampak mama buat semalam tuk bekal mama... Mama ni konon-konon diet la kan hahahaha...


Ayam diperap bersama garam, lada hitam, serbuk cayyene dan sedikit minyak untuk semalaman... Then panaskan pan gril je ayam tu. Pas ayam masak baru gril kan sayur dan perasakan dengan garam dan lada.. 

Very simple dish buat healthy.... Try la mommies... 
Happy bento-ing

Monday, 2 January 2017

Bento #60 : Nasi Goreng Ayam Ladybird

Assalamualaikum....

Apa kabar semuanya... mommies... kiddos... sapa lagi ek hahahaaha... pada sesiapa pun anyway thanks sebab sudi memollow i.. hahahaha.... samada dlm blog mahupun d fb.. really apprciate it....


cuma kalau blh tu cuba2 la bertegur sapa ye.. jangan la diam membisu hehehhe.. i nak juga kenal siapa gerangan yang sudi follow i nih.. xsalah kan kita tegur2... don worry i xsombong pon hahahaha...


Bento anak2 hari ni aida buatkan nasi goreng ayam simple... ladybird tu aida buat dari tomato ceri.. Just potong dua n lekatkan seaweed ataupun nori sheet keliling untuk dijadikan bentuk ladybird.


selamat mencuba mommies.. Happy Bento-ing

Bento #59 : Sandwich Sardin

Assalamulaikum....

Pon pon.... hehehehe... Sandwich sardin nak lalu sat na.... sapa suka sandwich angkat tangan hehehehe... I ikut mood la kadang suka kadang xtingin pon hahahaha...


Tapi kali ni i xletak mayonis.. I just tumis sardin cam biasa tanpa cili.. then terus je blh letak sebagai inti.. Tak nak la letak mayo kali ni... Saya tumis kosong je sardin ni.. 


simple but delicious anak kata hahahaha...

Happy Bento-ing mommies

Bento #58 : Bento Sempena Hari Guru

Assalamualaikum....

Bersempena hari guru kali ni kita buat kelainan sikit lah... Selalunya kan kita akan bagi hadiahberupa barangan kat cikgu-cikgu kita, tapi kali ni anak-anak decide nak bagi bento kat cikgu...


sebab katanya cikgu slalu minta bento lego kat dia hahahaha... sebab hari tu la dia bawa lego punya bento ramai dia kata pakat dok menempek kat tempat dia semua pakat nak makan...


so kali ni aida buatkan cikgu-cikgu kesayangan anak-anak i nih bento... Aida sediakan nasi putih bersama ayam sambal bali.. Then sebagai pencuci mulut i buatkan puding 3d... 


ni bento untuk cikgu Izz.. dia nak bg teacher dia teacher nadia. mama pon gigihlah mencari gambar teacher sebab nak buat sheet muka teacher hahahaha... Nasib baik dapat.. Bis tak kan nak minta pula kan dah nak surprise....


ni bento tuk cikgu Naufal.. Sir Hazly. Sir ni blh dikatakan fav cikgu naufal la.. Sebenarnya untuk tahun ni sir dah tak mengajar naufal.. Tapi sempena hari cikgu dia nak bagi bento tuk sir dia.. 






Ha ni la wajah teacher Nadia hehehehe... sama tak bento dia


ini pula wajah Sir Hazly...


Selamat menjamu selera ya cikgu dan terima kasih kerana mengajar anak-anak kami tanpa jemu...

Happy Bento-ing