Monday, 18 September 2017

Lawa Ikan Tamban

Assalamualaikum.....

Ada yang dari kelantan tak kat sini...  Resepi ni asalknya dari Kelantan.. Yang ni kawan saya ajar.. Cuma tak pasti la kalau aa version lain...


Normal la tu kan lau ada versi lain sebab even satu negeri tapi lain orang yang buat so lain caranya. So tak leh kita nak decide kita pnya betul ke orang pnya salah ke sebab memasak ni xde rules...


So hari ni bagi orang luar kelantan, boleh try masakan ni.. Blh dikatakan macam kerabu lah juga. Kalau di sabah dorang panggil umai. sebab ikan ni dimasak hanya dengan limau ja.


Hampa jangan risau, insyallah asid dalam limau tu sangat membantu tuk masak isi ikan ni. Tak rasa langsung mentah. Hanyir jauh sekali la kan nak rasa sebab limau tu dah hilangkan bau ikan.. seriusly memang sedap...


LAWA IKAN TAMBAN
by Che Eda
daridapuraida.blogspot.com

Ikan Tamban
Kacang Panjang-hiris nipis
Daun kesum - hiris
Bawang merah
Limau nipis
Cili Padi

Cara-cara
-asingkan isi ikan dari tulang. Kemudian dadukan isi ikan tersebut
-Perahkan air limau nipis ke atas isi2 ikan tersebut dan gaul rata hinggala warna isi ikan berubah menjadi putih. Bermakna isi ikan kita dah masak.
-Tumbuk cili padi bersama bawang merah hingga lumat. Campurkan bersama isi ikan tadi.
-Kemudian campurkan kacang panjang dan juga daun kesum. Perasakan dengan garam dan juga gula..

Siap.

Di bawah ni ada step by step penyediaan lawa ikan tamban.


Bahan yang diperlukan


Ini ikan tamban


Asingkan isi dan tulang


dadukan isi


Perahkan air limau nipis.


Rupa isi ikan yang dah masak dengan limau


tumbuk cili dan bawang merah. Nak pedas extrakan cili


Dah siap tumbuk



campur sekali





Campur dua bahan ni pula


siap








No comments:

Post a Comment