Monday, 5 October 2015

Lemon Chicken.... Chinese Style

ASSALAMUALAIKUM....

Lama rasanya tak update blog. Sekarang bz skit dok fokus kat group fb.. So banyak juga resepi yang terpending kat sini.... Tak pa kot no... Bukan xupdate, tetap update juga cuma lambat jela hihihi.. So kena sabar menanti la kan.. Tapi dlm fb memang cepat sikit la update.



Tapi sekurang-kurangnya still dapat juga kan perkembangan resepi2 terkini dari saya yang tak berapa nk mahir ni.. Tak pe sama2 kita belajar kan.. Saya pon masih mendalami ilmu masakan ni.. Nak kata pandai tu tak juga cuma saya suka cuba dan share apa yang saya masak.. Sharing is caring kan..



Lagi pun ilmu ni bukan boleh bawa mati pon.. Bak kata orang makin banyak kita kongsi ilmu kita makin banyak ilmu yang kita dapat. 



Lemon Chicken ni kalau kita makan kat restoran boleh tahan juga harga dia.. Padahal kalau buat sendiri boleh dpt banyak hrga yang kita bayar kat dorg tu.. Tapi biasala diorang kan nak cover kos lain lagi so kena la markup. Jadi yang mana rajin nak masak better buat la.. Lebih puas ati dan terjamin kebersihan.. Ye dak



Resepi ni pon simple je sebenarnya.. Tak susah mana pun tapi kalau dah malas nk buat xdapek den nak nolong lah hahahaha... Sebab tu semua atas diri sendiri. Kalau nak seribu daya kan.. Tapi lebih berkat bagi family makan dengan air tangan kita kan... Jom kita tengok resepi dan juga step by step dalam penyediaan lemon chicken marvellous nih...


LEMON CHICKEN CHINESE STYLE

1 keping dada ayam
1 sudu kicap cair
garam
lada sulah
1 biji telur
3 sudu tepung jagung

Gaulkan semua bahan ni hingga sebati dan goreng. dah goreng ketepikan

Bahan Sos
1 sudu minyak
1 cawan stok ayam
1/4 cawan jus lemon
2 sudu gula
2 keping lemon
Bancuhan tepung (tepung jagung + air)

-Panaskan minyak, masukkan stok ayam, jus lemon, gula dan hirisan lemon.
-Bila dah sebati rasa dulu sos ni k
-Kalau dah cukup rasa keluarkan lemon masukkan bancuhan tepung tadi sikit2 sam[ai dpat kepekatan yang uolls nak
- Biarkan kuah memekat then masukkan ayam. Gaul sampai semua tersalut
- Angkat dan taburkan hirisan daun bawang dan bijan yang dah disangai



Ayam yang dah dipotong dadu


Masukkan kicap kemudian gaul rata


Masukkan serbuk lada


Masukkan garam dan gaul rata


masukkan telur pastikan semua sebati ye


Masukkan tepung jagung.


Gaul semua supaya ayam tersalut dengan tepung tadi.. Biarkan sekejap


Goreng ayam tadi dengan  minyak sederhana.


Dah siap ayam yang digoreng.... Ketepikan dulu dan kita boleh buat sos pula



Sediakan lemon dan ambil jusnya... dptkan sebanyak mana dalam resepi



Panaskan sedikit minyak, masukkan stok ayam

kemudian masukkan perahan jus lemon


masukkan 2 keping hirisan lemon. tapi sepotong tu kecik i letak ja 3 hehehehehe


kemudian masukkan gula ye...


bancuh tepung jagung dengan sedikit air.. yg ni funsi untuk pekatkan kuah ye


rasa dulu kuah tu kalau dah ckup rasa semua masukkan bancuhan tepung jagung tadi


biarkan kuah memekat....



Bila dah pekat masukkan ayam yang digoreng tadi... Gaul rata k.. Ada certain orang dia just tuang kuah atas ayam ni ja tapi aida suka masukkan ayam dlm kuah.. biar semua kuah tu tersalut sebati dengan ayam..


Taburkan daun bawang dengan bijan yang telah disangai... Ready to eat... Hurmmm Yummy... 




Anak2 ni kalau boleh makan rasanya satu pinggan ni habis kat depa ja.. Kita nak kena buat lagi banyak hehehehe... Tapi tu la buat sendiri ikut suka buat banyak mana pon... Puas ati.




Nampak x lemon chicken ni.. Adoi dok update resepi ni i yang jadi lapar hahahaha... Tak boleh jadi nih...






Selamat mencuba ya... 

Aida ada attached juga video tutorial yang aida upload di youtube.. So yang rajin nk tgok video boleh la klik video bawah ni ye... 

Happy Cooking



23 comments:

  1. Aduh sedapnya.. Terima kasih atas perkongsian resepi ya 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya sama2.. jangan lupa cuba ya... :)

      Delete
  2. Salam sis Putri Iris saya nak cuba resepi sis ni untuk menu berbuka nanti.. Terima kasih kerna sudi share resepi sis. :)

    ReplyDelete
  3. Salam sis Putri Iris saya nak cuba resepi sis ni untuk menu berbuka nanti.. Terima kasih kerna sudi share resepi sis. :)

    ReplyDelete
  4. Sis stok ayam tu kita guna kiub pati ayam ke?

    ReplyDelete
  5. Sis stok ayam tu kita guna kiub pati ayam ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. air rebusan ayam yang dierbus dengan beberapa bahan lain.. Kalau tak ade boleh gunakan pati ayam yang jenis cair.. Kalau kiub warna xcantik sangat n agak masin so kena pandai ejas manis masam masin dia nnti..

      Delete
  6. Terliur dah ni..td tghari td dok tgk, tp mlm ni br nak buat....thanks for sharing...

    ReplyDelete
  7. Mm.. Nampak sedap. Nanti nak cuba buat..

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. dear cuba baca balik resepi.. ayam, lada telur semua tu kan saya tulis gaul semua bahan hingga sebati... hehehe maybe u xperasan i tulis situ

      Delete
  9. Maaf sis lau seekor ayam macam mana ea ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuma gandakan je bahan dia dear...

      Delete
  10. Maaf sis lau seekor ayam macam mana ea ?

    ReplyDelete
  11. Kalau tepung jagung takde Pakai tepung gandum boleh kan

    ReplyDelete