ASSALAMUALAIKUM....
Kejap je kan dah masuk bulan tiga.. Tapi resepi ni haritu buat bulan dua.. tu diaaaa sebulan nak hapdet hahahahaha.... Teruk ngat no... Bz sangat la kan hehehehe....
Haritu beli tauhu telur sebab ada offer.. Memandangkan dah lama tak makan so teringin la pula kan.. Beli la dua pack... Dah alang2 offer...
So dah beli dua pack boleh la dapat dua kali masak kan. 1 pack tu ada tiga tiub. Ramai yang tanya tauhu telur halal ke.. Jawapan saya ambil la yang ada cop halal jakim. Bukan tak ade memang ada n banyak yang ada cop halal jakim...
Ada pula tnya memang betul2 halal ke.. so cam ni la.. cam saya dah ada cop halal dari jakim tu saya sure memang boleh makan. Tapi kalau ada yang rasa was-was jangan makan ye.. Kita tak boleh makan kalau was-was... Tahu kan... hehehehe
Ok jom tengok resepi
TAUHU TELUR DENGAN BUNCIS
by Che Eda
daridapuraida.blogspot.com
Bahan
Kacang buncis - hiris serong
2/3 tiub tauhu telur
Bahan Salut
tepung jagung secukupnya
Bahan Tumis
2ulas bawang putih - cincang
1/2 inci halia-hiris nipis
1 tangkai cili merah - hiris
Bahan Sos
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos tiram
1/2 kiub ayam dilarutkan dengan 1/2 cawan air
(kalau guna pati ayam guna 1/2 sudu besar)
Cara-cara
-Potong tauhu telur setebal 1 inci. Celupkan tauhu dalam tepung jagung. Pastikan semua salut elok ye.. Goreng sekejap
- Bila bahagian bawah dah kuning, balikkan. Jangan kacau ye sebab tauhu ni lembut mudah hancur.
-Bila dah semua masak, ketepikan
-Guna minyak lebihan tadi, tumis bawang putih, halia dan cili hidup hingga naik bau.
-Masukkan bahan sos. Aida guna pati ayam so masukkan 1/2 sudu pati ayam dengan 1/2 cawan air
-Masak hingga mendidih. Kemudian masukkan buncis dan masak hingga buncis bertukar warna
-Bila dah ok masukkan tauhu telur, kacau manja2 je ye... dah sebati dah boleh angkat dan hidangkan
Kalau perasan aida tak letak garam dah kan.. Sebab bahan sos tu dah cukup masin dia dah.. So korang kalau jenis makan garam banyak tu better rasa dulu la.. Kalau bg i xperlu dh garam karang tak leh makan sebab masin.
Jom tengok tutorial bawah ni
Sediakan bahan
Tauhu celupkan dalam tepung jagung supaya tak mudah pecah bila goreng
Guna minyak banyak gorengkan tauhu.. Jangan diusik tauhu tu tau... Tangan jangan gatal k hahahaha
Bila dah kuning baru terbalikkan tuk masak sebelah lagi
Ha nampak tak kejadian tauhu ni.. lawa kan... Kalau nak macam ni jangan degil tau ikut step hehehehe
Sediakan bahan tumis
Minyak tadi, tumis bahan td hingga wangi
Sediakan bahan sos sementara tumis tu.... Nak letak terus dalam kuali pon boleh.. Senang xyah banyak kali basuh pinggan hehehe
Bila dah layu masukkan bahan sos
Masukkan pati ayam dan air.. Kemudian masukkan buncis
Masukkan tauhu.. Ni pon gaul tuk sebati ja.. Manja2 tau.. Jangan ganas2 kang hancur habis cheq xtauuuuu
Selamat mencuba k
No comments:
Post a Comment