Tuesday 1 March 2016

Udang Masak Tauchu

Assalamualaikum...

Hari ni nak share masakan yang simple... Actually ikan la slalunya orang buat masak tauchu kan.. Tapi since dah ada udang n tak tahu nak masak pe pl hrni so try la udang masak tauchu... Anyway not bad.. Sedap gak hehehehe



Kalau dapat udang galah lagi best pa no hahahaha.... Well verangan la cheq oiii nk dpt udang galah. Nak beli pon boleh tahan juga harga lani.. Udang biasa pon mau rm50 sekilo... Ni pula udang galah.. dok sabah dulu boleh la hehehehe


UDANG MASAK TAU CHU
BY Che Eda
daridapuraida.blogspot.com

300gm udang kertas
2 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - cincang
1/2 inci halia - hiris
1 batang cili hidup. Nak lagi pedas letak cili api - hiris
2 sudu besar tauchu
1 sudu besar paste asam jawa
1 sudu besar gula
1 cawan air

Cara-cara
-Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili hingga naik bau
-Kemudian masukkan tauchu dan kacau seketika
-Masukkan paste asam jawa dan gaul rata. Kemudian tambah sedikit air
-Biarkan kuah mendidih dan masukkan gula dan udang.
-Bila kuah dah memekat dan udang pon dah masak sepenuhnya boleh la tutup api dan hidangkan.










Atas ni tutorial lengkap ye cam na nak masak udang taucu....




Sekian resepi kali ni hehehehe... selamat mencuba ye kawan2

No comments:

Post a Comment