Wednesday, 23 November 2016

Cheesy Meatball Pizza


Assalamualaikum...

Ramai tak peminat pizza kat sini...  Family aida blh dikatakan pizza lovers la.. dari mama, i sendiri, sampailah ke anak2 i.. Hahahaha... And sebab tu juga la kena belajar macam mana nak hasilkan pizza sendiri.. sebabnya bila buat sendiri ni kan lebih puas hati.


Modal pon jimat n boleh hidang dengan penuh kasih sayang kan hahahaha. Lagi pun kalau kita buat sendiri kita boleh letak apa saja yang kita nak and boleh letak banyak mana pon yang kita suka.. Tak perlu nak kena bayar extra caj.... Betul dak... 


Normally aida buat pizza biasa ja tapi kali ni rasa cam nak tiru pizza hut punya pizaa plak hahahaha... Kita buat meatball pizza.. Kebetulan memang ada meatball dalam peti pon sebab stok buat meatball ikea dengan cheesy larva tu...


Kali ni aida ajar topping je la kan memandangkan base pizza ni dari frozen... Untuk base ni aida just gunakan resepi donut tanpa uli tu ja.. dah habis uli tunggu kembang bakar hingga masak.. Then bila dah sejuk blh frozenkan.. Nak buat keluarkan sekejap hingga dia lembut then letak topping je bakar balik pakai api atas je... Tuk base blh tengok sini ye.


Ok first tuk sos tu aida gabungkan sos tomato dan sos cili ye.. satukan n sapu pada roti.. kalau nak guna tomato puree pon blh sos bolognese pon blh... Terpulang pada selera masing-masing k. 

Then potong la tomato potong dadu, bawang besar potong dadu, cendawan butang dari tin tu hiris nipis, capsicum ikut la nk potong camna... Terpulang la hampa nak tambah apa lagi tapi satgi banyak benda bertimbun pulak pizza tu hehhehe.


Pas sapu sos blh la susun semua benda tu.. i start dengan cendawan dlu


pastu taburkan bawang secukupnya


letak pula tomato


letak sedikit capsicum


Letak la bebola tu.. Tak yang banyak la satgi tergolek pulak hahahaha



Tabur cheese belah atas.. Lupa pl nak snap gambar..


Inilah hasilnya


memandangkan cheese ni cepat betul cair.. xnmpak tebal.. so i add lagi cheese bakar lagi sikit hahahahaha


inilah hasilnya lepas tu









Layannnnnn

No comments:

Post a comment