Monday, 17 October 2016

Grilled Salmon with Asparagus And White Sauce

Assalamualaikum....

Apa khabar semua... Harap2 semuanya sihat la kan.... Macam mana cuaca tempat korang sekarang ni.. kalau di penang ni sekarang musim sejuk hehehehe.. dah macam dok dalam salji dah.. 


Tambah2 kat opis depa punya pasang aircond dah macam tahap beku dah.. Tak selubung badan tu memang xsah la walaupun lemak2 yang ada dlm badan ni rasanya memang dah cukup tebal dah hahahahaha.. Boleh tera tu...


K entri kali ni nak story pasal resepi salmon... bersama white sauce atau melayu panggil sos putih la no... hehehe... salmon ni sendiri dah rasa manis so tak perlu la kita perap dengan segala jenis bahan... Hanya memadai dengan garam dan lada sebab biar kita rasa kemanisan asli dri salmon tu sendiri


in fact salmon pon ada banyak kebaikan dan sangat-sangat disyorkan pada mereka yang nak diet.. I ni dh jadi diet kelaut.. dlu semangat la diet xmakan nasi n ada juga turun.. Dah tu balik kampung kenduri la segala bagai hurmmm terus kelaut diet i xstart2 balik pon sampai lani.. Tapi nak diet memang kena kuat semangat la kalau x memang hurmmmm sekian with kesian hahahaha


Ok meh kita tgok resepi k.... cekidout

GRILLED SALMON WITH ASPARAGUS & WHITE SAUCE
by che eda
daridapuraida.blogspot.com

Ikan salmon
garam secukup rasa
sedikit lada hitam
lemon
asparagus
2 sudu besar butter
1/2 labu bawang besar holland - potong dadu
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan susu segar

-Asparagus letak sedikit lada hitam,garam dan minyak. Grill/sote/panggang sekejap atas pan bersama butter kemudian ketepikan
- Salmon cuci bersih dan perasakan dengan garam dan lada hitam di kedua-dua belah ikan. Kemudian perah sedikit sahaja lemon.
-panaskan butter, grill kan salmon tu. Make sure jangan lama sebab nnti isi jd keras dah xbest nak makan.

SOS
-Panaskan butter, masukkan bawang besar dan masak hingga layu.
-Masukkan tepung gandum dan gaul rata
-kemudian masukkan susu segar dan kacau hingga sebati. 
-Perasakan dengan sedikit garam. Jika kuah pekat blh add sedikit lagi susu segar.






















Memang sedap terangkat nak bgtau hahahaha.. Jangan lupa cuba no... 
k baiiii

5 comments:

  1. Assalamualaikum, kak aida. Salam perkenalan. Saya zuraihan dari kedah. Saya nak minta emel akak boleh tak, saya ada soalan untuk akak.. Terima kasih

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum, kak aida. Salam perkenalan. Saya zuraihan dari kedah. Saya nak minta emel akak boleh tak, saya ada soalan untuk akak.. Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam... emel jarang skit buka yunk.. pm i dekat fb la blh.. tu ada kat profile i kat belah kanan tu

      Delete