Wednesday 30 December 2015

Lamb Chop with Blackpepper Sauce

Assalamualaikum....

Apa khabar semua... Ada tak yang tak suka western food... Aida kalau steak2 ni jangan dok sembang depan la oiiii hahahaha.. Satgi ni ayaq liuq dok menitis tap tap jatuh hahahahaha... tu dia punya la suka kan.. Tgok orang la hahahaha



Sebab i suka makan western food la i belajar macam mana nak masak masakan western ni.. So lani bab2 western kalau balik rumah mama memang i la kena masuk dapoq. But i love it... Cuma dalam penghasilan masakan western ni agak cossy la.. Makan kos. So kalau sesiapa yang nak minta masak sediakan bahan atau ongkosnya dong... Gua enggak punya banyak uwang hahahaha.. Betui ka cheq cakap ni.. Punggah...



Tapi insyaallah kalau buat memang kompom kenyang perut punya.. Tak kan nyesal lah hahahaha.. Poyo ja kan.. Masuk bakul angkat sendiri. Biar lah sekali sekala.. Nak tunggu orang puji susah kit... hahahaha. so kali ni terpanggil untuk mencuba resepi yang dikongsi oleh sis Azlita kita... Mentor dunia masakan hehehehe... i really adore her.. Cantik ja semua makanan dia.. 


LAMB CHOP
Resepi asal : Chef Amer Hamzah
Perkongsian oleh : Azlita Masam Manis

Bahan
10 Keping Lamb Shoulder

Bahan Perapan
8 ulas bawang putih - kisar
4 ulas bawang merah - kisar
1 batang serai - kisar
130 gm minyak jagung atau olive oil - kisar
70 gm ml air- kisar
30gm lada hitam biji - kisar atau tumbuk
40gm gula pasir atau brown sugar
5 gm paprika
10 gm serbuk stok perang
50 gm sos HP original
25gm yellow mustard
2 gm thyme
2 gm rosemarry
10gm garam

Cara
- Lumurkan semua bahan kecuali rosemarry hingga sebati.
- dah sebati campur rosemarry.
-susun dalam bekas dan perapkan semalam












SOS BLACKPEPPER

Bahan
40gm mentega
2 ulas bawang putih - kisar tanpa air
3 ulas bawang merah - kisar tanpa air
5 gm bawang holland - kisar tanpa air
10 gm carrot - kisar tanpa air
10gm celery - kisar tanpa air
1 keping bay leaf
1 gm thyme
1 gm oregano
1 gm parsley
15 gm lada hitam biji - kisar atau tumbuk
20gm serbuk perang
20gm tepung 
600ml air
15gm gula
5gm garam
5 gm serbuk secukup rasa
25ml krim tenusu

cara
- Panaskan mentega, tumiskan bawang putih, merah dan holland hingga garing
- Kemudian masukkan carrot dan celery masak lagi hingga garing
- Masukkan daun bay dan herba. Kacau perlahan
-Masukkan tepung dan stok perang dan kacau hingga jadi pes pekat dan warna gelap
-Masukkan lada hitam dan kacau dengan api perlahan hingga naik bau
-Tambahkan air dan bahan perasa. Didih hingga kuah memekat
- Lastly masukkan krim dan kacau rata. dan siap boleh tutup api








selamat mencuba uolls

3 comments:

  1. Assalam. Banyaknya gambaq. Sayapun pergi belajar masak western food sbb my boy suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha saya memang suka snap gambar banyak2 hehehehe.. Belajar kat kelas ke... Saya tak berpeluang g kelas pon.. semua sendiri2 je hehehehe... Bagus kalau g kelas dpt tips extra kan

      Delete
    2. hahahahaha saya memang suka snap gambar banyak2 hehehehe.. Belajar kat kelas ke... Saya tak berpeluang g kelas pon.. semua sendiri2 je hehehehe... Bagus kalau g kelas dpt tips extra kan

      Delete