Tuesday, 8 December 2015

Koey Teow Th'ng


Assalamualaikum...

Lama nya xupdate blog.. Agak bz lately.. Baru minggu lepas pegi kl hantar mak mertua yang akan pergi menunaikan umrah bersama kak ipar.  Alhamdulillah semuanya dah ok. Semua dah selamat sampai kat sana


Cuma tu la banyak kena jalan kan sana so agak meletihkan la bagi my mom in law... Insyaallah kita doakan ja agar dia mampu tuk tunaikan ibadah umrah dia hingga selesai. Amin....

Ok so now aida nak kenal kan resepi koey teow th'ng. Tak pasti la asal nya makanan ni dari mana. Tapi mcm chinese cuisine je.. hehehehehe.. Wallahuallam la.. So kita try pulak.. Kalau hubby i dia memang suka koey th'ng ni... Boleh dok layan hehehehehe...


Bagi yang belum pernah cuba atau rasa koey teow th'ng ni rasa mcm mana. Actually dia koey teow sup la, cumanya th'ng ni kuah sup nya tu manis. Memang kena manis. Tak boleh buat sup biasa.. Kalau xmanis bukan th'ng la jadinya ye kawan2. So uolls bayangkan la makan koey teow sup manis hehehehe... dats why kena ada sambal. supaya bg stabil balik rasa dia supaya xmuak.


Jom tengok resepi ye..

KOEY TEOW TH'NG

Bahan Sup
Dada ayam
Fish Ball
Fish Cake
Lada sulah
Garam
Gula Batu/Gula pasir
Sengkuang (optional)
Bawang merah
Bawang putih
Kiub ayam

Bahan Sampingan
Koey teow - celur sekejap
Taugeh - celur sekejap
Bawang putih Goreng
Daun Bawang
Cili Padi + Kicap cair

Cara-cara
-Masukkan sedikit minyak... Angaran satu sudu je. Kemudian masukkan bawang merah, bawang putih, tumis hingga layu dan naik bau
- Kemudian masukkan air secukupnya
-Masukkan dada ayam dan juga sengkuang. Sengkuang ni terpulang la nak letak ke x. Fungsi sengkuang dalam kuah ni untuk memberi rasa manis ke dlm kuah ni.
- Bila isi ayam dah masak, keluarkan dan carikkan isi ayam tersebut. Ketepikan
- Sup tadi masukkan fish ball, fish cake, gula batu, kiub ayam dan garam. Rebus sehingga semua bahan ni masak sepenuhnya.
-Lastly aida masukkan sedikit minyak bawang putih yang digoreng tadi sebagai penambah perasa dan aroma. Dah siap bahan sup

Untuk Bawang Putih Goreng 
-Potong dadu beberapa ulas bawang putih. Kalau Lebih pon tak pe sebab boleh buat tabur atas sup, atas sayur, atas nasi goreng. Memang best sebab wangi.
-Panaskan minyak dan tumis bawang ni hingga kekuning-kuningan. Hati2 ye jangan sampai hangus nanti pahit tak sedap.
-Dah kuning tu angkat la toskan minyak. Kemudian simpan bawang tu dalam bekas kedap udara.

p/s -- Nak habaq kot ada yang tak tau, tak pernah makan, sup ni memang spesis manis tau. Jangan pula xmo letak gula banyak sebab xmo manis. Kalau xmanis xth'ng la namanya hehehehehe.












Ok simple ja kan. Dah tengok kan macam mana nak masak.. Senang ja ni.. Insyaallah semua orang boleh buat. No excuse... hehehehe cuma antara nak dengan tak je la kan.. Kalau dah xnak xsuka, malas xdapat nak kata apa la.. sendiri yang tak mo hehehehe....




Bagi yang suka makan koey teow th'ng tapi tak tahu resepi dia ha lepas ni boleh la masak sendiri. Sebab bahan pon tak susah mana pon. Beli kat kedai satu mangkuk kecil tu pon dah dalam rm4.50-5.00. Belum yang special lagi. Bezanya banyak sikit ja. Buat di rumah puas hati.. Makan la puas2 hehehe 




En suami pon suka makan. So dari makan kat luar baikla cik isteri masakkan. Lagi berkat kan makan air tangan isteri hahahahaha.... Insyaallah...

So uolls.. Jangan lupa cuba tau.... Muahhh... Bye

No comments:

Post a Comment