Tuesday 29 December 2015

Moi.... Ada yang panggil Moi sup, Nasi air


Assalamualaikum....

Ada tak yang pernah dengar moi... Ada yang tak tahu kan. Tapi nasi air, bubur nasi kompom korang tahu kan.. Actually benda yang sama la ni pon. Cuma family i akan panggil moi hehehehe... Bubur nasi dimakan dengan beberapa jenis lauk pauk.. Memang power.. memang xpandang apa dah kalau tengok ada menu ni atas meja...



Ada banyak versi moi ni terpulang pada selera masing2.. Lauk pon tak stick pada yang ni ja. Apa yang korang suka boleh ja.. Tapi family i kalau buat memang yang ni la lauk dia.. Tak kan ada yang lain xdak perubahan. sebab rasa yang ni yang paling best.


Cuma kalau nak masak untuk orang demam ke apa ke memang xbuat macam ni la.. Yang tu just simple.. Masak bubur nasi.. then letak la ayam racik ke, ikan bilis ke, telur masin ke, ikan masin ke.. Apa2 jela yang kena dengan tekak ni kan.. Maklumla kalau demam kan lidah kelat.. so bagi yang masin2 masam2 baru kena hehehehe 


Pada yang nak try nak rasa apa rasa moi ni jom kita tengok resepi ye.... Bubur nasi masak macam biasa la ye.. Tahu kan heheheehe


Ikan bilis goreng ni pon macam biasa la.. ambil ikan bilis, basuh dulu then toskan. Kemudian goreng hingga garing. Angkat dan toskan minyak. dah sejuk sikit simpan dalam bekas kedap udara... 



SAMBAL TERUNG
segenggam cili kering - rebus dan kisar
1 labu bawang besar - kisar
2 inci belacan - kisar
 2 ulas bawang putih - hiris
2 ulas bawang merah - hiris
perahan air asam jawa
gula
garam
udang

Cara-cara
- Panaskan  minyak, tumis bawang merah dan putih hingga layu dan naik bau.
-Kemudian masukkan udang dan tumis hingga wangi
-Masukkan bahan kisar.... tumis hingga pecah minyak.
-Masukkan sedikit air asam jawa
-Kemudian masukkan terung. Masak hingga semua terung2 tu layu. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.


KANGKUNG TUMIS AIR (SUP)

Bahan
Seikat Kangkung
2 Ulas Bawang merah - hiris
1 Bawang putih - hiris
Udang
Air secukupnya
Garam
Gula

Cara-cara
- Panaskan sedikit je minyak. Tumis bawang merah dan putih hingga naik bau dan layu
-Masukkan udang dan tumis hingga udang bertukar warna kemerah-merahan
- Masukkan kangkung dan gaul rata. 
-Kemudian masukkan air secukupnya. Aida letak banyak sebab nak bg ada kuah2 macam sup sebab nak letak dalam moi tu nanti
- Perasakan dengan garam dan gula


SAMBAL MOI
Bahan

 Segenggam Cili kering
1 Labu Bawang besar
1 inci Belacan
Sedikit air asam jawa

Kisar kesemua bahan ni dengan air panas.. Sebab apa kena air panas sebab sambal ni kita xmasak ye. Sebab tu aida suh kisar guna air panas. Dah kisar semua dh boleh makan... :)


LOBAK MASIN GORENG

Bahan
Lobak Masin
Bawang putih
Telur

Cara
- Lobak dipotong secara dadu
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga naik bau
-Kemudian masukkan lobak masin dan tumis hingga masak
- Pecahkan sebiji telur dalam lobak tadi dan gaul rata
(Aida tak letak dah garam sebab lobak masin ni dah cukup kemasinan dia)



KACANG PANJANG GORENG

Bahan
1 ikat kacang panjang- potong dlm 1 inci
bawang merah - hiris
bawang putih - hiris
udang
telur (optional)

Cara
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang hingga naik bau dan layu
- Masukkan udang dan tumis hingga udang bertukar warna
- Masukkan kacang dan masak hingga sedikit layu.. Means warna berubah jadi hijau cerah.
 -Then boleh masukkan telur dan kacau sebati. Kalau tak letak pon boleh.. sebenarnya tak letak tapi i suka kacang panjang tumis letak telur hehehehe
- Perasakan dengan garam secukupnya


Bahan tambahan lain yang tak termasuk dalam moi ni ikan gelama masam, ikan masin keropok hehehehe, boleh juga kalau nak makan dengan telur masin. Ada yang masin-masin sikit baru feel kan.. Tapi aida jarang buat telur masin. Slalunya ikan masin jela yang dok buat.


And bagi aida kalau makan moi ni mesti kena letak juga kicap sikit... Penambah perasa orang kata.. Bagi i kalau tak letak tak lengkap la moi i hehehehe...  Yang ni lauk yang dimakan yang dimasak oleh family i.. Keturunan ni... Turun temurun resepi ni hehehehe


Ha bila dah masak ikut suka hampa la nak makan macam mana kan.. Ada yang jenis ambik sikit2 rasa satu2.. Ada yang jenis susun keliling pinggan tapi mkn sikit2 rasa semua lauk... And ada juga yang letak semua dalam pinggan moi tu n gaul semua.. Ha terpulang la selera tekak korang nak layan macam mana kan hahahaha

So Selamat mencuba ye.... 
Byeeeeee

No comments:

Post a Comment