Wednesday 17 June 2015

Donut Gebu....


Assalamualaikum...

Hari ni 1 ramadhan... Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk melalui ramadhan tuk kali ni.. Sahur tadi pun anak yang kecik ja xbangun.. Dua orang lagi alhamdulillah.. Mudah2an bertahan la sebulan. Yang sulung tu insyaallah yang second tu baru berjinak2 nak puasa..


Bila bulan puasa ni memasing akan mencari idea masak kan. Mana tak nya naik pening nak buat juadah berbuka dengan sahur.. Bukan senang.. Sebab nya kalau boleh nak pelbagaikan nak jamu anak2 yang bertahan puasa sehari. Tapi naik buntu juga la nak buat apa...

So hari pertama ni apa kata kita try donut.. Donut gebus hahahaha... Donut pon ada banyak versi juga ikut memasing.. Tapi aida dari dulu smpai sekarang hanya pakai resepi ni je.. Sebenarnya terpulang pada cara uli doh juga.. kalau xuli sampai lembut so end up tak gebu la donut tu..


Ha nampak x naik menggunung yis ni hahahahaha... Tetanjat mak padahal tinggai sat ja.. Yis ni aida kadang2 rendam dulu kadang aida main taok ja dalam tepung terus.. Tapi to play save better bt camni dulu la.. So dari sini kita tahu samada yis ni aktif ke x.. So tak la rugi bancuhan tepung kita kalau yis tu xaktif...


Bahan2
1 kg tepung gandum
1 paket yis (serbuk)
2 sudu besar susu pekat
1 susu besar gula pasir
secubit garam
1 sudu besar membukit marjerin
air secukupnya..

Cara2
- campurkan yis, air suam, gula ke dalam satu bekas kacau dan tunggu yis naik
- dalam bekas lain masukkan semua bahan kering (tepung + garam )
- buat lubang di tengah tepung masukkan yis dan gaul rata
- masukkan susu pekat dan air sedikit2 - uli hingga jai doh yang lembut...
- masukkan marjerin dan uli lagi sehingga lembut.
-rehatkan doh sehingga naik sekali ganda
-tutup bekas dengan tuala lembab
- bila doh dah naik tumbuk doh tersebut tuk buang angin dlm doh tu... then uli sat kemudian tekapkan bentuk nya..
- biarkan seketika sehingga doh naik sekali lagi
-boleh digoreng dengan minyak sederhana panas...
-lepa goreng tos minyak dan gaulkan dalam gula yang telah dikisar halus...

















No comments:

Post a Comment