Thursday 8 June 2017

Ayam Sambal Bali

Assalamualaikum...

Apa khabar.. Aida baru perasan resepi ni i xpost hahahaha... dok ada dlm draft lagi... Tapi xde pl pic yang lainnya.. Xpela nanti kalau ada aida just masukkan je dalam ni.. Dah bersarang dah resepi ni hahahaha... Cam na leh terlepas pandang adessss....

Ok cerita pasal sambal bali ni actually resepi ni start dari rakan fb i bernama Aisha Syukor. Signature dish family dia katanya.. And since i nampak dia post n sangat meliurkan i hahahaha so i pon try.... Kalau tgok pada bahan sama macam i buat daging masak hitam atau ayam masak hitam tu cuma bezanya dia letak serai yang bnyak so bangkit la bau masakan ni kan.


K jom kita try tengok

AYAM SAMBAL BALI
by Che Eda
daridapuraida.blogspot.com

Bahan
1 ekor ayam - garam dan kunyit kemudian goreng. Jangan garing k
 segenggam cili kering - rebus dan kisar
 6 biji bawang besar - kisar
 1 labu bawang putih - kisar
 1 inci halia - kisar
 1 inci belacan - kisar
8 batang serai  - titik
6 tangkai daun kari
kicap secukupnya
3 sudu besar gula
2 sudu kecil garam

- guna minyak lebihan goreng ayam tadi, masukkan serai dan tumis sehingga serai bertukar warna coklat.
-Kemudian masukkan daun kari tumis hingga garing
-Masukkan bahan kisar dan tumis hingga wangi dan pecah minyak
-Kemudian masukkan gula, garam dan kicap. Kicap masukkan sikit2 k hingga dapat warna yang cantik. Jangan banyak sangat nanti hitam terlajak.
-Kemudian masukkan ayam tadi. Gaul rata. Biar seketika kemudian blh tutup api

Sebenarnya ayam sambal bali ni kalau dibiarkan lebih lama lebih sedap. Sebabnya rasa2 bahan semua tu dah menyerap dlm isi2 ayam so lebih sedap dimakan. Lepas masak pon kalau blh biarkan seketika baru hidang dan makan baru kita rasa nikmat dia hehehe..

Selamat Mencuba


No comments:

Post a Comment