Thursday, 1 June 2017

Asam Pedas Ayam

Assalamualaikum....

Ha ada tak yang mencari resepi asam pedas ayam... Selalu orang buat ikan je kan tapi ayam pon sodap.. daging pon sodap.. ada masa nanti i share yang lain plak na.. 

Tapi kan ayam ka ikan ka daging ka konsep dia tetap sama hehehe.. Basic masak dia sama.. so dun worry kalau nak tuko benda lain ye gaisss...


Actually belah selatan la panggil ni asam pedas kan.. Kalau belah utara kami panggil asam tumis.. Sebab yang ni jenis pekat n kena tumis. Kalau asam pedas yang sebelah utara dia jenis cair. Kena rebus naik je tak perlu tumis. Tapi normally asam pedas utara ni buat tuk ikan je xpernah la try ayam n daging.. hehehe.. sebab kan dia cair.. mcm singgang tu cair dia hehehe


so kali ni tuk ayam kita buat asam pedas pekat ni la atau lebih dikenali dengan nama asam tumis bagi sebelah utara. Ayam memang tak perlu goreng sebenarnya tapi ada certain orang kan xleh makan ayam yang tak goreng so tpulang la tekak korang ye...



Memang menarik da boom tau resepi ni.. Nak nak time puasa ni lagi la alahai... dengan pedas dia, masam dia, naik la selera bila makan. Korang jangan lupa try tau.. kompom xnyesal hahaha


Jom kita cekidout resepi asam pedas ayam atau dengan kata nama lain asam tumis ayam.

ASAM PEDAS AYAM
by Che Eda
daridapuraida.blogspot.com

Bahan
1/2 ekor ayam
segenggam cili kering - kisar
2 labu bawang besar - kisar
1 inci belacan - kisar
3 ulas bawang merah - tumbuk / kisar
3 ulas bawang putih - tumbuk / kisar
1 batang serai - titik
1 bunga kantan - belah dua
1/2 ikat daun kesum
1 sudu kecil lada hitam
1 inci halia - tumbuk / kisar
asam jawa - aida pakai paste

-panaskan minyak secukupnya, masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga naik bau.
-Kemudian masukkan cili kering, belacan dan bawang besar yang dikisar... Aida kisar semua sekali tu. Tumis hingga pecah minyak.
-pastu kita masukkan bunga kantan dan serai yang dititik.. Kacau sebentar then masukkan ayam gaul rata...
- bila dah nampak isi ayam dah putih2 sikit, masukkan sedikit air memandangkan i pakai paste asam jawa, dan juga daun kesum.Masukkan lada hitam. Biarkan kuah memekat ye.
- Perasakan dengan garam dan gula. Bila semua dah pekat elok bolehla tutp api dan sedia dihidangkan.


















Selamat Mencuba

No comments:

Post a comment