Tuesday 10 November 2015

Cucur Udang...


Assalamualaikum....

Menu apa ya uolls pagi ni.. kalau tak tahu nak buat apa kan, apa kata try resepi cucur udang sedap, lembut, rangup ni hahahahaha... ayat kemain lagi kan.. Besala sapa lagi nak puji kan.. Sendiri masak sendiri rasa sendiri puji la hahahaha.. Boleh cam tu



Normally aida akan buat kuah kacang kalau nak makan dengan cucur udang ni tapi memandangkan kacang tanah tak ada di rumah ni so makan la dengan sos je ye.. Bukan tak ada kacang sebenarnya, ada ja..... tapi kan... hahahaha... I dah goreng simpan dlm tupperware sekali my hubby p ratah pl.. seronok ja kan... So tak dapat la buat kikiki


Jom kita tengok dulu bancuhan tuk cucur udang ni...

CUCUR UDANG
Bahan2
250gm tepung gandum
3 tangkai daun kucai - potong dlm 1 inci
segenggam taugeh
60 gm udang - nk kerat kecik boleh nk boh sekoq pon boleh
1/2 sudu teh yis + 60ml air suam + 1/4 sudu teh gula
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
300ml air

Cara-cara
- Larutkan yis bersama air suam dan gula. Kacau dan biarkan yis hingga berbuih.. Dlm 10 minit cam tu
- Kemudian masukkan bancuhan yis ke dlm tepung dan kacau rata.
- Masukkan kucai, taugeh dan serbuk kunyit.
Kemudian masukkan air sikit2 k. Dah dapat kepekatan yang kita nak tuk cucur, rehatkan adunan selama 1 jam untuk aduanan mengembang.
-Bila dah kembang gaul balik
-Boleh la jemput2 kan dalam minyak panas. Buat hingga habis.

Adunan ni kalau uolls nak buat cucur udang besar pon boleh juga.
Tapi kan dalam pic ni lupa snap yis... hehehehe Sowi ye







Fav kami ni kalau cucur udang ni... Kadang buat smpai setengah paket.. Maklumla nak makan 5 mulut hahahahaha



Mai nak habaq kadang kan yis xde stok tau kat rumah.. So apa i buat.. I bancuh ja cam biasa cuma xletak yis jela... Pon boleh. Cuma bancuhan kena cair skit dr biasa sebab takut keras. Maklumla bila xletak yis dia xblh pl kalau nk letak soda ka apa ka sebab effect nanti dengan serbuk kunyit tu.. Nanti bancuhan jadi merah.


Selamat mencuba ya uolls...

No comments:

Post a Comment