Wednesday, 18 November 2015

Ayam Masak Merah

Assalamualaikum.... 

Bersiaran di awal pagi... hehehehe.. Bila dah tak ada apa nak dibuatkan ini la jadinya. Tak dak mood lagi nak buat apa pon. semangat cheq tak dak huhuhuhu...


Ayam masak merah ni pon sebenarnya banyak versi dia.. Macam resepi yang lain juga kan. Lain orang lain caranya. Tapi aida kalau yang ni nama ayam masak merah. Kalau yang letak santan atau susu tu aida panggil ayam masak ros... Tapi ada juga orang panggil yang letak santan / susu tu ayam masak merah. Tu la kadang lain2 pemahaman hehehehe... So moral of the story, kalau hampa buat cam tu orang len buat cam len, tak yah petikai. tu cara dia. Kalau nak ikut cara hampa buat la.. Tak payah dok kata tak betul la resepi dia pa la kena tambah ni la tu la hehehehe



Kan dah melalut panjang. Bukan apa tengok dalam resepi kawan2 yang d facebook tu macam2 komen orang. Ada certain tu yang sengaja nak sabotaj sebab dengki kan post orang tu semua pakat dok try, pakat dok share. Tak baik tau.. Ilmu allah kot. Dia nak share dengan orang lain kenapa harus timbul perasaan dengki tu.  Tak mo ye kawan2


Ok la celoteh lebih2 pon kadang tak terbaca juga kan hahahahaha... Tapi saja cheq suka dok merapu.. Tak mo baca scroll ja laju2 no p cari resepi teruih hahahahaha....



AYAM MASAK MERAH
Bahan2
1/2 ekor ayam
1 mangkuk cili kering kisar
1 labu bawang besar kisar
1 batang serai - kisar
1 batang serai titik
1 inci halia - kisar
4 ulas bawang putih - kisar
3 sudu besar sos tomato
1 biji tomato - belah 4
sedikit marjerin
minyak secukupnya
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
3 pelaga
3 bunga cengkih
1 labu bawang besar - hiris bulat
garam
gula
serbuk kunyit

CARA-CARA
- gaulkan ayam bersama garam kunyit kemudian goreng 
- guna minyak yang sama cuma kalau banyak buang sikit minyak tu, masukkan marjerin. Kemudian masukkan bawang besar kisar, bawang putih, halia,serai, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan pelaga. Tumis hingga wangi. Kalau ada daun pandan boleh masukkan sekali.
-kemudian masukkan cili kering yang dikisar. Tumis hingga pecah minyak. Kemudian masukkan sos tomato dan kacau rata. Jika pekat masukkan sedikit air. Tapi aida slalunya xmasukkan pon.
- Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan buah tomato. Perasakan
- Tabur bawang besar yang telah dihiris dan juga cili hidup sebagai hiasan.




Dah settle masak merah. Makan dengan nasi putih pon best makan dengan nasi tomato pon best juga... so ikut la serela hampa nak makan macam mana no.. 

Ok itu ja dulu perkongsian tuk hari ni... Selamat mencuba....

No comments:

Post a comment