Sunday 5 July 2015

Sambal Tumis Udang Dengan Petai


Assalamualaikum....

Apa khabar semua rakan alam maya... Semoha sihat adanya ye.. Saya alhamdulillah sihat.. Cuma agak keletihan la dalam menguruskan rumah bulan2 puasa ni.. Tak cukup tidur kan. Tapi tak apa dah tanggungjawab seorang isteri dan ibu kan.. Yang penting suami dan anak2 dapat makan dan minum secukupnya... Alhamdulillah

Kalau korang la kan bulan puasa ni macam mana.. Kalau aida jenis kena masak lauk yang pedas sikit baru la ada selera nak makan. Kalau tak memang tak lepas la nak makan hahahaha.. Tambah2 kalau waktu sahur


Selalunya kalau sayur mesti ada salah satu benda ni... Pekasam, ikan masin, telur masin atau papadom... Ha mesti kena ada kalau x tak berapa selera nak makan hehehehe

Tapi lain orang lain resepi wajib dia kan.. Biasala ikut selera memasing kan.. Lain lidah lain rasa dia.. Korang pon kalau ada resepi yang best2 share la ye.. :)


SAMBAL TUMIS UDANG DENGAN PETAI
Bahan2
 1/2 kg Udang
segenggam cili kering - kisar
1 labu bawang besar - kisar
 asam jawa
1 labu bawang besar - potong bulat
2 papan petai
2 cm belacan

Cara-cara
- panaskan minyak dalam kuali
-tumis bawang kisar bersama cili kering kisar sehingga naik bau dan pecah minyak
- kemudian masukkan petai, asam jawa. Biar seketika
-masukkan udang, bawang besar hiris dan perasakan dengan garam dan gula...


sambal udang petai ni memang favourite lah.. Kalau buat xpernah buat sikit sebab sat ja satgi ni clear hahahahaha... Smua gila makan sambal tumis udang petai ni.. Kena dengan nasi panas2 memang laju sangat la makan kan hehehehe... 

Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment