Tuesday, 14 July 2015

Gulai Ikan, Sambal Belacan, Sambal Nyok (Kelapa), Ulam


Assalamualaikum...

Entri kali ni nak share pasal lauk kampung.. masakan kampung.. sekali sekala kena best owh... Asyik ayam daging udang ja kan.. 

Menu hari ni spesel request from hubby.. Dia yang nak makan cam ni.. So i ikutkan jela selera dia kan.. Daripada pening kepala tak tahu nak masak apa.. Actually p market cari kepala ikan tapi yang ada dah xberapa fresh.. So xnak la satgi xbest.. Ambik jela ikan temenung ni hahahaha


Masak gulai ni atau kari ni ramai yang dah tahu kan.. Cuma cara masak ja lain 2 kot.. Tapi ada certain orang tak letak herba campur.. Kalau aida harus la ada benda tu.. Dulu di sabah sampai borong di kampung bawa balik sabah.. sebab kat sana susah nak dapat. Ada pun dekat gerai mamak di market.. kadang tak ada juga 


GULAI IKAN @ KARI IKAN
Bahan
Ikan
herba campur
bawang merah
bawang putih
daun kari
rempa ikan - bancuh dengan sedikit air jadikan paste
santan
air asam jawa
tomato - belah 4
bendi
terung 
garam
gula

Cara-cara
- tumis herba campur, daun kari, bawang merah dan putih hingga wangi
-masukkan rempah gaul rata.. biar hingga pecah minyak
-masukkan air asam jawa kemudian santan
- masukkan ikan dan bahan lain
-perasakan. Masak hingga didih atau ikan masak sepenuhnya


Gulai kalau makan kena dengan sambal baru la best kan.. So untuk kali ni aida buat dua jenis sambal sebagai hidangan. sebab en hubby nak sambal nyok.. aida pl xbrpa minta so layan sambal belacan.. sebab cam na pon memang kena buat sambal belacan hahahaha

SAMBAL BELACAN
Bahan
cili hidup
belacan - dibakar
garam
air asam

- tumbuk semua bahan kecuali asam... bila dah halus masukkan air asam gaul rata...


SAMBAL NYOK
guna sambal belacan gaulkan bersama kelapa mesin hingga sebati







Selamat menjamu selera...

No comments:

Post a Comment