Thursday, 9 July 2015

Bendi Goreng Cili


Assalamualaikum....

Korang kalau sayur suka makan macam mana.. Jenis kering ke berkuah ke.. Banyak versi juga kan masakan sayur ni. Tapi kalau aida even sayur goreng aida xsuka goreng sayur tu sampai layu. Aida suka biar crunchy sayur tu ada lagi.

Tapi ada certain suka layu sebab kalau tak layu dia rasa macam makan mentah. hehehehe... Biasala tu kan. So kalau hampa mai rumah cheq sayoq cheq jenis crunchy ye.. Tapi dun worry sebab memang masak bukan mentah pon ye...


Aida kalau beli bendi banyak lebihan letak dalam kari ikan tu kadang rebus je buat ulam. Kadang-kadang aida buat cam ni la.. Goreng bercili... Kena dengan lauk dia sedap woh... hehehehe



BENDI GORENG CILI
Bahan2
bendi - dipotong serong
cili kering - kisar
bawang merah - hiris
udang
asam keping
garam
gula

Cara-Cara
- tumiskan bawang merah hingga wangi dan masukkan cili kisar dan asam keping
-bila cili dan kering udang, gaul rata. 
-Kemudian masukkan bendi garam dan gula
- Bila dah sebati semua dan bendi pon dah layu sikit boleh matikan api dan sedia dihidang...


Ha kelainan sikit untuk menu sayur kan.. selamat mencuba

No comments:

Post a Comment