Thursday, 23 June 2016

Mee Sanggul Goreng

Assalamualaikum....

Ada tak  yang tak pernah tengok mee sanggul ni.. kalau sebelah utara ni memang glamor juga la mee sanggul nih..Ada juga yang panggil ee siput.Selain tu aida xsure sebab ada yang tak kenal..

Mee sanggul ni dulu banyak sepeket harga pon baru 80 sen... Tapi zaman gst nih sepeket tu alahai ciputnya la.. sepeket tuk sorang makan je dpt.. dah la mahal pula tu sepeket huhuhu.. Tapi bila dah teringin tu mai kena gak la p beli makan hahahaha...


jom kita tgok resepi dia dulu no....

MEE SANGGUL GORENG
BY che eda
daridapuraida.blogspot.com

3 paket mee sanggul
2 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
100 gm udang
5 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar sos tiram
kicap manis secukup rasa
sayur sawi
taugeh

- Rendam mee sanggul dalam air biasa hingga lembut kemudian toskan.
- Panaskan minyak, masukkan bawang merah dan bawang putih, tumis hingga wangi.
- Kemudian masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak.
-Masukkan udang dan kacau seketika hingga udang berubah warna. Kemudian masukkan sos tiram dan kicap manis.
-Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan mee tadi gaul rata
-Masukkan taugeh dan sayur sawi gaul hingga semuanya sebati.

Kalau nak pecahkan telur pon boleh juga tak de masalah cuma kali ni aida tak letak telur. Bawah ni ada step dia untuk rujukan uolls














Kalau ikut tekak aida la kan mee sanggul ni sesuai goreng dengan udang ja. Bagi tekak i la sebab dah try guna ayam n daging still rasa udang tu yang best. hehehehe... So selamat mencuba ya uolls

No comments:

Post a Comment