Wednesday, 13 April 2016

Bento #18 - - - Nasi Boboiboy Angin, Ayam Masak Sos

Assalamualaikum...

Makin hari makin tak tahu nak buat apa bento anak2 ni... Bukan apa dorang ni pula tak makan pedas. so bila masak tu agar sukar la sebab mostly lauk pauk semua jenis pedas... Yang tak pedas berapa jenis je yang ada pon...


Kadang tu reka la lauk apa2 yang tak pedas hahahaha.. kalau sedap blh la tmbah menu kalau x sekali tu jela buatkan... susah sebab dorang ni membesar dengan makanan yang tak pedas.. sebab dulu masa di sabah goreng-gorengan tak ada yang jenis tumis2 cili dulu.. semua pakai kicap je...


so menu hari ni nasi putih, sayur campur dengan ayam masak sos... Ha menu yang dorang boleh makan... tak makan lagi saja la hai anak hahahaha... sayur campor letak sayur-sayur yang dorang suka je.. so mommies u have to know apa yang anak uolls suka n xsuka. Make sure u masak apa yang dorang suka.. Kalau x jangan salahkan dorang kalau balik makanan tak habis k...


Nasi putih macam biasa cuma kepal2kan hingga jadi bentuk... Topi boboiboy tu aida gunakan egg sheet.. Topi mata semua yang hitam - hitam tu aida gunakan seaweed k.. 

Ayam Masak sos
daridapuraida.blogspot.com

ayam
bawang merah-hiris
bawang putih-cincang
halia-hiris
sos tiram
sos cili
sos tomato
serbuk kunyit
garam
gula

-ayam salut dengan kunyit dan garam, goreng dan ketepikan
-panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau. 
- Masukkan ketiga-tiga jenis sos dan tambah sedikit air.. Sukatan main agak ye dik non hehehehe....
- Dah pekat skit masukkan ayam dan perasakan...


selamat mencuba ye uollsss......

No comments:

Post a Comment