Thursday, 17 July 2014

NASI HUJAN PANAS, AYAM MASAK MERAH, NENAS MASAK BOMBAY

Assalamualaikum...

Apa khabar semua.. Apa menu korang hari ni.. Baru-baru ni aida ada buat nasi hujan panas.. Tapi tula lambat masukkan dalam blog.. Agak busy yang melampau pula sekarang ni.. Maklumlah bulan puasa so banyak benda yang nk kena settle..

Mana dengan masak la buat kuih la kemas rumah la.. Biasalah kan tugas seorang ibu dan isteri hehehehe... Ok stop dulu celoteh.. Untuk nasi hujan panas ni aida buat ayam masak merah dengan nenas bombay.. Lauk ni terpulang korang nak buat lauk apa.. Ada yang makan dengan acar, kari... Tapi kalau aida, aida sukakan lauk mcm ni.. Mcm masuk je kan hehehehe...


NASI HUJAN PANAS
Bahan-bahan
4 sekawan
2 ulas Bawang merah - kisar
2 ulas Bawang putih - kisar
1 inci halia - kisar
Beras
Susu cair
Air
Pewarna hijau,kuning, merah
3/4 cawan minyak
2 sudu besar butter

CARA-CARA
- masukkan minyak dan butter.. tumis bahan kisar dan 4 sekawan
- bila dah kekuningan masukkan beras dan gaul seketika
- masukkan susu cair dan air.. tamak sehingga nasi masak
- apabila nasi sudah masak gemburkan nasi tu then titiskan pewarna ke beberapa bahagian. Kemudian gemburkan kembali nasi tu sehingga warna sekata...


NENAS MASAK BOMBAY
Bahan-bahan
2 biji nenas
1/2 sudu besar rempah kari daging
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu teh cuka makan
2 biji cili merah, belah 2 setiap 1
2 biji cili hijau, belah 2 setiap 1
2 biji bawang besar, dipotong baji
garam dan gula secukup rasa
biji sawi secukupnya



Bahan Tumis
3 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
2 inci halia, hiris
1/2 sudu teh halba
2 batang kayu kulit manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji pelaga
1 tangkai daun kari

Cara-cara
- nenas dibuang empulurnya dan dicelur seketika
- panaskan minyak masukkan bahan tumis dan tumis sehingga wangi..
- masukkan rempah kari dan serbuk kunyit yang telah dibancuh dengan sedikit air. Kacau sehingga pecah minyak. Pastikan kacau selalu dan guna api slow ye
- masukkan cuka, bawang besar, cili merah/ cili hijau- kacau rata dan masak hingga pekat.
- masukkan nenas gaul rata dan perasakan
-lastly masukkan biji sawi- gaul rata biar sekejap dan boleh tutup api.




AYAM MASAK MERAH
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam- letak garam kunyit dan goreng
serai - titik
bawang-hiris
halia - hiris
cili kisar
4 sekawan (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
bawang besar - hiris bulat
susu cair
tomato puree/ sos tomato
kacang peas
tomato belah 6
garam gula

Cara-cara
- panaskan minyak tumis 4 sekawan, bawang, halia dan serai...
- kemudian masukkan cili kisar.. tumis sehingga pecah minyak
- masukkan tomato puree dan susu cair gaul sebati
- perasakan dan masukkan tomato, kacang peas, ayam, dan bawang besar.
- sedia dihidang




dah siap set hidangan nasi hujan panas...




SELAMAT MENCUBA...

1 comment:

  1. Selamat hari raya..harini nk try resepi ini.. jmput singgah blog saya ea dirawanhartawan.blogsport.com.my

    ReplyDelete