Monday 20 October 2014

Soto Ayam

Assalamualaikum...

Dah lama rasanya aida tak masak soto.. Last rasanya tahun 2008 masa raya. Masa tu di Sabah lagi hehehe... Ha lamanya kan. Tetiba pulak kali ni rasa teringin betul nak makan soto. Hurmmm... Meleleh air liur.


Hurm... Tak jemu sebenarnya nak makan soto ni. Tapi masa buat ni satu benda je lupa beli.. Lupa beli daging. So tak la saya terbuat begedil. Kalau ada begedil kompom lagi terangkat lah ceritanya.





Kalau nak buat soto ayam ni kena dapatkan dulu rempah soto. Barulah power skit rasanya. Ada certain orang dia buat sup biasa ja. Tapi xbrapa terangkat lah sebab tak rasa rempah dia tu. Rempah soto ni senang juga nak dapatkan. Semua supermarket pon ada jual. Saya beli yang timbang pnya so tak ada brand.

SOTO AYAM
Bahan-bahan
1/2 kg ayam ( nanti bahagian isi keluarkan dan carikkan)
nasi impit (direbus)
kacang tanah (digoreng dahulu)
taugeh
bawang goreng
daun sup
daun bawang
cili api
kicap
bawang putih
suun kering - digoreng dlm minyak panas simpan dlm bekas kedap udara
begedil (tapi yang ni saya tak buat. Lupa beli daging)
rempah soto ( pakai dalam 3 sudu besar je)




Cara-cara
1- Masak nasi impit



2-goreng dulu kacang tanah


3- tumbuk atau blend cili api dgn bawang putih. Letak garam n gula sikit. Then masukkan kicap manis.


4- Suun kering tu goreng dalam minyak panas yang banyak.. Makde sure suun terendam dlm minyak.. kejap ja suun ni mengembang so jangan ralit la.. Letak je dlm minyak alihkan sebelah bawah dah boleh angkat



5- taugeh basuh la bersihkan dulu. Aida rendam je dlm air sebab xnak dia lebam.


6- sediakan lah bawang sup n daun bawang-dihiris nipis dan juga bawang goreng



7- untuk sup soto nye


hiris/tumbuk/blend bawang merah, putih... Tumis dulu bawang ni. Bila dah wangi masukkan rempah soto dan tumis seketika. Bila dah naik bau masukkan ayam. goreng sebentar. Kemudian masukkan air dan reneh sehingga mendidih.


dah settle semua persediaan nak buat soto ayam... So boleh la dihidangkan








Selamat menjamu selera... :)

No comments:

Post a Comment