Assalamualaikum....
Bersiaran lagi kita tuk hari ini.. Nak update entri yang dah tertinggal kapal ni hahahaha... Tak pe la biar lambat asal selamat kan.. Normally dalam fb memang laju.. Nak fren please pm ye sebab saya xapprove sebarangan orang.. Sebab dok dapat yang merapu merapan ja banyak...
Sebenarnya nama ni memang dah lama.. Dulu memang pernah viral pasal brownies ni.. Tapi sekarang maybe dorang nak buat ombak viral baru so tukar la nama.. Sedangkan resepi dia sama ja sebenarnya hahahaha... Biasala nak mulakan sesuatu yang baru just tukar nama padahal benda yang sama..
Ok jom kita tengok resepi.. kata orang nak dapatkan hasil yang baik kena gunakan coklat yang kualiti elok.. So untuk Compound choc aida pilih beryls.. Selalu memang pakai brand ni dengan yang lagi satu aida xingt nama dia hehehehehe... So kalau nak uolls leh cari di kedai jual bahan kek ye...
Jom kita tengok resepi dan step by step dalam penghasilan brownies ni... Ada tips yang akan aida share untuk pastikan brownies anda berhasil....
CHEWY GOOEY BROWNIES
Bahan2
255 gm dark chocolate
130 gm butter
53gm serbuk koko
- bahan2 ni guna kaedah double boiler then cairkan. dah cair ketepikan seketika biar sejuk sikit.
Bahan basah
190gm gula kastor
3 biji telur
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
Bahan Kering
160gm tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil garam
- semua bahan ini diayak ye kawan2
Cara
-mix bahan2 basah hingga sebati
- Masukkan choc yang telah dicairkan tadi ke dalam bancuhan telur tadi ye... Kacau sebati
- Kemudian masukkan pula bahan kering - kaup balikkan
-gris kan loyang, aida gris je sebab pakai spring form. Kalau loyang biasa alas dengan kertas baking then sapu butter. Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 35-40 minit pada suhu 180 darjah
Bawah ni aida tunjukkan step by step ye....
Bahan-bahan untuk dicairkan secara double boiler
didihkan air untuk cairkan chocolate
Letak bahan choc atas periuk air tadi, biar choc cair
Kacau supaya cair sekata
Bila dah cair tutup api dan ketepikan seketika agar choc sedikit sejuk sebelum dicampur dengan bancuhan telur nanti
sediakan bahan basah
Pukul hingga semua sebati
Bila dah sebati masukkan adunan choc
Kacau sebati ye
Sediakan bahan kering dan ayak
Masukkan tepung dalam bancuhan tadi
Kaup balikkan hingga sebati.. Part ni yang penting tuk hasilkan kedut pada permukaan brownies.. Jangan terlampau kacau. Hanya kaup balikkan hingga sebati
Gris kan loyang... Saya tak pakai baking sheet sebab saya guna spring form
Masukkan adunan dalam loyang
Sedia tuk dibakar
Ha dah siap my brownies
Aida suka atas brownies ni plain.. Kalau uolls suka boleh juga paipkan choc atau caramel tuk hiasan.. Buat la apa yang korang suka kan... hehehehe
Dah nama pon chewy so tekstur yang ni memang chewy. And brownies as usual dia bukan macam kek.. Gebus gebas tu kan.. Kalau brownies memang bukan tekstur macam tu
Pastikan bakar pun jangan terlalu lama.. Suhu kena tengok oven masing2.. Tak semua oven sama.. So kenali dulu oven anda.. Jangan nanti brownies ni terkering plak kalau terlebih bakar... ok uolls
selamat mencuba.. Bawah ni ada video tutorial yang aida share di you tube.. Selamat menonton
Salam akak. Kalau saya gantikan dark choc dengan chic biasa boleh tak?
ReplyDeleteSalam akak. Kalau saya gantikan dark choc dengan chic biasa boleh tak?
ReplyDeletechic biasa??? maksudnya
Deleteloyang pakai saiz apa yer..guna cutter bp yer
ReplyDeletesaya guna 9". cutter pakai pisau jerrr.... sonang hahahaha
DeleteAsslkm Sis...tq sharing resepi...nak double confirm...dark chocolate 225gram atau 255gram...sebab di video tutorial 255gram...saya keliru...t.kasih
ReplyDelete255 dear.. typo lah tu huhuhu.. saya edit balik.. thanks ye sebab alert.
ReplyDeletesaya dah cuba wt ..alhamdulillah sedap....n sy dah try resepinya....terima kasih sudi kongsi resepi n sy ikut pe yang telah diberikan..alhamdulillah mmg menjadi
ReplyDeletealhamdulillah.. tq dear
DeleteSalam sis,klu nk letak kcg dlm brownies mcmana pulak caranye ye?
ReplyDeletekalau nak masukkan dalam bancuhan sangai dulu kacang then masukkan je dlm bancuhan gaul rata n bakar... tapi kalau nak tabur atas tak perlu sangai...
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSalam. Sy ambil ilmu ni ye. Minta halalkan ilmu. Tq sis..
ReplyDeletewsalam ye silakan
DeleteNak try...sbb selama 2 tahun baking brownies semua jd mcm brownies xde Nur (berkilat haha) kusam je bila siap bake...
ReplyDeleteslalu saya tgok yang kedut akan berkilat. N gambar kadang effect cahaya sama yang jd nmpak mcm berkilat sangat tu.
Deletesalam..butter tu gna butter biasa atau unsalted butter
ReplyDeleteSalam..Sy ambil ilmu ni yer..Mintak halal ye sis 😆
ReplyDeleteSalam..Sy ambil ilmu ni yer..Mintak halal ye sis 😆
ReplyDeleteSis pkai tpung gandum brand apa ye..
ReplyDeletekalau guna self raising flour boleh x?
ReplyDeleteSALAM SIS, TELUR GRED APA YE??
ReplyDeleteChewy gooey brownies are a beloved dessert that many people enjoy. They are often referred to by different names, depending on regional variations and personal preferences. Wonder Egg Amazon Coupons What Hell Happened This blog is informative and useful.
ReplyDelete