Assalamualaikum...
Hari ni kesihatan tak berapa mengizinkan aida tuk aktif la... Tak tahu la kenapa... Dah macam keracunan makanan pon ya juga.. huhuhu... Tak pela dugaan kecil ja ni kan...
Ni nak story pasal cucur kembung. Ada certain orang dia pakai yis.. Tapi aida xsuka kalau yg pakai yis tu. Sebab dia xfluffy.. Tak lembut. Dia padat sikit.. Aida prefer yang ni.. Actually ni mama aida yang slalu buat. So dari dia la aida buatkan pula. Sebab kesukaan.. Anak2 n suami pon suka
Normally aida akan buat cucur kembung ni bila ada lebihan gulai.. Ada orang panggil kari tapi kami utara panggil gulai... Gulai ikan la ye kalau ayam xpernah pl try buat. Harus dengan gulai baru ngam kombinasi dia tu. Kalau gulai yang dipanaskan lagi sedap.. Means gulai semalam yang tak habis.. Kan bertambah pekat.. Perghhh memang superb lah.
Ok sekarang aida nak share resepi cucur kembung ni.. Tapi ada juga yang buat tak jadi.. Kalau xjadi jangan salahkan i ye.. I dulu pon memang tak jadi juga.. cuma dongibab la hehehehehe...
CUCUR KEMBUNG GEBU
Bahan
3 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh soda bikarbonat
air secukupnya...
Cara-cara
-Campurkan semua bahan dan kacau sebati
-Panaskan minyak, jemputkan cucur. Cucur akan mengembang dengan sendiri ye.. Nanti uolls tgok video tutorial yang aida sediakan k...
-Balik-balikkan untuk warna yang sekata
-Bila dah kuning boleh angkat
Ni bawa bekal kat opis hehehehehe... Bawa sikit la sebab tinggal banyak kat rumah.. Nanti tak cukup pula hubby i makan hehehehehe.. So dapat la kawan2 mersa sorang seketoi.. hahahahaha.. Jadi la kan dah nama pon rasa ye dak...
Bawah ni video tutorial.. So boleh tgok macam mana kejadian cucur ni mengembang dengan sendiri k.. gebus gebas gitu.... k selamat mencuba uolls
No comments:
Post a Comment