Monday, 29 June 2015

Laksa Penang... Ori Punya... Dengan Cucoq....

Assalamualaikum....

Hurm.. posa2 ni update pasai laksa plak kan.. adesss.. kecur air liur nengoknye ye dak hahahahaha... Ramai yang dah tahu mcm mana nak masak laksa ni.. Sebab laksa ni kiranya mcm dah komersial la kan.. Semua orang suka makan


Tapi sebenarnya kalau korang perasan la laksa ni ada kelainan ikut orang yang masak tu la.. ada yang cair ada yang pekat ada pedas ada biasa lain2 rasa setiap orang..

Dan kadang berbeza juga ikut negeri.. Laksa kedah lain laksa penang lain.. Cam tu la kiranya.... ada setengah tu kata laksa penang tapi xbuat complete set hehehehehe....


So ni nak mai cerita sikit... Actually laksa penang ni dia kena ada nenas dengan cucoq... cucoq tu cucur la hahahaha... cucoq tu pulak terpulang nak buat jenis lembut atau jenis keras....

Entry kali ni aida ajaq cam na nak buat cucoq hat lembut no.. Nanti ada masa kita buat hat keras plak... Kadang kalau cbuat cucoq goreng ja keropok ikan tu ha makan dengan laksa.. perghhh heaven kot...

Ni resepi cucur
tepung gandum
tepung beras
kucai
taugeh
serbuk kunyit
garam
air secukupnya

Cara-cara
-bancuh kesemua bahan. Agak2 la ye jangan pekat sangan dan jangan cair.
-kemudian letakkan dalam kuali yang telah dipanaskan minyak secara memanjang
-kemudian gulung2kan cucur tadi agar membentuk bulat memanjang
-goreng sehingga agak garing
-dah masak angkat dan toskan minyak.
-kemudian potong la bulat2






Senang ja kan cara nak buat cucur tu.. Lebih kurang ja dengan cucur udang.. Cuma bezanya yang ni tak letak udang.. So boleh buat la kan pasni.. Ce try tengok.. Sedap kot makan dengan laksa....


Bahan2 lain...
timun - hiris
limau kasturi- belah dua
daun salad - hiris nipis
bawang besar - hiris nipis
telur rebus
nenas- hiris 
cili padi - hiris nipis
bunga kantan - hiris halus





Bahan kuah
Ikan 
asam gelugor
air
garam
bunga kantan
daun kesum
cili kering mesin
belacan
garam
gula

Cara-cara
-rebus kan bersama asam keping. Dah masak toskan. Asingkan isi dan tulang.. Blend
- air rebusan tadi tapis dan masukkan semula dalam periuk..
-Masukkan semua bahan dan rebus sehingga mendidih...












Hurm.... yummy kan.. Jangan lupa try tau penang version.. Kompom puas ati pnya la.. Kalau aida suka kuah pekat2 baru feel nak makan.. Tak suka yang cair.. Tapi ada certain orang suka yang cair.. Apa2 pon terpulang masing2 kan...

Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment