Thursday 18 June 2015

Ikan Masak Cuka

Assalamualaikum....

Apa menu anda untuk berbuka dan sahur nanti. Kadang time bulan puasa ni jenuh nak fikir nak masak apa kan. Sebab nya bukan semua lauk masuk dengan tekak pepagi tu.


So masak cuka ni pon actually boleh juga dengan tekak i.. Sebab kan dia masam2 skit.. So tak de hal la memang kena sangat la kan.


BAHAN-BAHANNYA :-)
2 ekor ikan tenggiri saiz kecil, kerat 3 setiap seekor, dibersihkan, cuci dan toskan*
1 camca teh serbuk kunyit*
1/2 camca teh garam*(*digaul rata dan perap sekejap)
1 biji timun saiz kecil, kerat 3, buang empulur dan hiris panjang
1 biji cili merah, kerat 3, buang biji dan hiris panjang
1 biji cili hijau, kerat 3, buang biji dan hiris panjang
7 biji bawang merah kecil, belah 2 setiap 1
5 ulas bawang putih, belah 2 setiap 1
1/2 inci halia, hiris halus
3 camca besar cuka 
1 camca teh serbuk kunyit
1/3 cawan air
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN TUMIS :-)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
3/4 camca teh biji sawi


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan digoreng hingga masak, tak perlu sampai garing sangat, nanti keras. Angkat dan toskan. Panaskan kuali, masukkan 3 camca besar minyak masak. Masukkan biji sawi dan masak sekejap, kemudian masukkan semua bahan2 tumis, bawang putih, halia dan bawang merah. Masak hingga bawang layu.
  2. Masukkan serbuk kunyit, kacau rata. Tuang cuka, kacau dan masukkan air. Biar mendidih. Tambah timun dan masak hingga timun lembut sedikit. Masukkan cili merah, cili hijau dan ikan goreng. Kacau rata.
  3. Tambah garam secukup rasa dan gula dalam 1 camca besar penuh atau secukup rasa. Masak hingga pekat 



Ikan masak cuka ni memang favourite i.. Tapi husband i dia xbrapa sangat bab2 yang masam ni.. Hehehehehe.. So i la slalunya yang bedal banyak.. 



Okies uolls.. Nanti cuba tau... byeeeee

1 comment:

  1. perlu ke tumis 4 sekawan tu?Kalau tak masukkan boleh ke?

    ReplyDelete