Sunday, 22 March 2015

Kerabu Kerang & Tauge

Assalamualaikum....


Aida suka sangat dengan kerabu taugeh dengan kerang ni.. Tak tahu la kenapa tapi memang best. Cuma dulu di sabah agak susah la nk buat sebab susah nk jmpa kerang huhuhu... Sekarang ni mcm ok skit la ada dah jual tapi kan jenis besar2.. Kerang bulu kot orang panggil kan

Ada juga la beli dua tiga kali kalau jmpa sebab dah teringin.. 1 bungkus rm5 tapi dh kerang tu besar dapat dalam 10 ketui je la kot... Lagi pun kalau kerang bulu ni kan liat sikit kerang dia so xfeel sangat la nak makan hehehehe....

Sapa yang suka makan tu boleh la tengok resepi nanti leh try...

KERABU TAUGEH DAN KERANG
Cili hidup
Belacan
Garam
Kerisik
halia- ditumbuk
Beras disangai dan ditumbuk / blend kering
Air perahan limau
santan
Taugeh - dicelur sekejap
Kerang - direbus dan ambil isi

Cara-cara
1- Tumbuk cili, belacan dan garam sehingga lumat
2- Gaulkan bersama kerisik,halia, santan dan asam limau
3- campurkan taugeh dan kerang masukkan beras yang ditumbuk... perasakan....

Simple je kan.. Yang paling best sedap kot.. Jangan lupa cuba ye...

No comments:

Post a Comment