Sapa sini suka makan laksam... sedap tau laksam ni.. Memang favourite i.. Sampai cr la resepi supaya dapat buat selalu n dapat makan puas..
Kuah dia ni kalau buat secukup rasa memang meletop lah. Kadang kalau beli di luar dorang nak jimatkan kos kan so tak berapa rasa isi ikannya tu. Cuma kalau nak buat laksam ni bercinta sikit la nak buat mee laksam ni.. hehehehe... Makan dia kejap je clear kan hehehehe
Bahan-bahan
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam (3cawan air mendidih + 2 cawan air biasa)
1/2 sudu kecil garam.
Cara-cara
- bancuh semua bahan dan kacau sebati
- panaskan kukusan.. Oleskan tudung periuk dengan sedikit minyak
- tuang bancuhan tepung ke atas tudung tadi..
- kukus untuk beberapa minit. Anggaran dalam 5minit kot
- dah masak keluarkan tudung periuk dan gulungkan laksam ni td.
- bila dah sejuk boleh la potong2 kan
KUAH LAKSAM
Bahan-bahan
1 kg ikan- terpulang nak guna ikan apa. Aida guna samada kembung atau sardin
1/2 kg santan pekat
6 ulas bawang merah-tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 cm halia-tumbuk
2 keping asam keping
1 sudu teh lada hitam - tumbuk kalau nak halus tak terasa guna je serbuk lada hitam
sedikit air untuk selaraskan kepekatan kuah
Cara-cara
- rebuskan ikan2 tadi sehingga masak ambil isi ikan dan blend
- satukan semua bahan dalam periuk, Masak hingga mendidih. Perasakan dengan garam dan gula. Jika pekat boleh tambah air.
Ulam-ulam
-kacang panjang
-taugeh
-daun kesum
-bunga kantan
-kobis
Cara-cara
- hiris semua bahan ni nipis2 ye.. Tapi taugeh tak yah la hiris hehehehe
SAMBAL
Bahan-bahan
Cili hidup
cili padi
belacan
garam
gula
Cara-cara
- tumbuk semua bahan di atas.. Kalau banyak boleh je blend hehehehe...
Selamat mencuba... :)
Assalamualaikum cheda
ReplyDeleteResepi untuk berapa orang makan yea?
u nak rate untuk sekali makan ke camne.. sebab saya 5 org tapi dua kali makan. dua orang portion banyak 3 orang budak..
Delete