Assalamualaikum...
Entri kali ni nak story pasal sambal tumis udang. Sambal tumis ni pon sebenarnya ikut selera memasing juga. Ada setengah orang dia suka letak santan. Untuk kurangkan kepedasan cili tu katanya. Tapi aida tak letak pula. Dah terbiasa dari dulu buat sambal tumis memang tak letak santan. Kalau letak pon dorang letak santan cair tu je.
Sambal tumis ni pon tengok jenis cili kering juga. Kalau di semenanjung ni ada 4 jenis. Ada yang pedas, sederhana pedas dan yang tak pedas (yang ni semua yang cili kering halus tu) and ada juga yang cili kering besar tu. Ha yang besar ni memang banyak di sabah. Kalau tak nak yang pedas kena beli yang besar ni. Yang kecik tu memang semua jenis pedas pnya.
Sambal tumis ni pon kalau musim petai letak petai lagi la terangkat. Tapi ada juga orang yang tak pandai makan petai kan. Biasala selera masing2 tekak masing2. Tak kisah lah selagi tak ganggu hidup orang lain sudah ye dak hehehehe. Jom kita tengok resepi sambal tumis udang ni.
SAMBAL TUMIS UDANG
Bahan2
500 gm udang
1 mangkuk cili kering kisar
1 labu bawang besar
air asam jawa
garam
gula
Cara-Cara
1- panaskan minyak, masukkan cili yang dikisar. Tumis sehingga pecah minyak
2- Bila dah masak masukkan udang
3- kemudian perasakan dan masukkan bawang.
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment