Thursday, 27 November 2014

Telur Sotong Masak Lemak....

Assalamualaikum....

Hari ni badan lemau sikit la... Hehehehe.. Letih sangat banyak benda kena urus n plus xsempat nak rehat. Malam nk tidur je la masa untuk rehat. Tu pun berapa jam je.. Aida rasa semua ibu2 alami benda yang sama kot kan. Tambah yang bekerjaya. Malam je dapat uruskan rumah. Itulah kan kehidupan berumah tangga ni.. Indah sebenarnya kehidupan berumah tangga ni.


Untuk entri hari ni aida nak kongsikan pasal resepi telur sotong masak lemak.. Masak lemak ni kalau buat pekat2 then pedas2 baru la kick kan.. Terangkat je. Kiranya telur sotong ni masuk juga la dengan masak lemak. Walaupun tak sama rasa dengan yang mamak tu tapi alhamdulillah tetap sedap juga..


MASAK LEMAK TELUR SOTONG
Bahan2
200 gm telur sotong
1 kotak santan (aida guna kara)
*5 biji cili padi
*sedikit ikan bilis
*2 ulas bawang merah
*2 ulas bawang putih
*1 cm kunyit hidup
garam
gula

Cara-cara
1- tumbuk/blend semua bahan bertanda *
2- letak sedikit je minyak dalam 1 sudu besar, then tumis semua bahan yang ditumbuk tadi
3- tumis sekejap sehingga agak wangi
4- masukkan santan dan juga telur sotong
5- pastikan sentiasa kacau guna api sederhana supaya tak pecah minyak
6- SIAP


Selamat mencuba uolls....

Monday, 24 November 2014

Ayam Kam Heong

Assalamualaikum...

Ayam kam heong.. Pernah dengar tak. Actually ni makanan cina. Tapi first time rasa hari tu terus jatuh cinta.. Masa tu nak buat tak tahu sebab xdak idea mcm mana cara pembuatan tu. Akhirnya cari dan mencari dapatkan basic sikit, uji rasa dan ini hasil citarasa Aida hehehehe...


Ayam kam heong ni jenis kering. So sapa yang jenis makan nasi berkuah ni kena cari inisiatif lain plak la nak bg masuk lauk berkuah tu makan dengan kam heong ni. Tapi bagi aida kuah ni dah cukup walaupun aida ni memang jenis kena makan nasi banyak kuah. Tapi rasa kam heong ni dah cukup walaupun dia agak kering2 sikit.



AYAM KAM HEONG
Bahan2
3 keping dada ayam - hiris ketul2 hehehe (tak tau nak describe cam na)
2 sudu besar kicap cair
3 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar tepung jagung

- Perap semua bahan di atas selama 1/2 jam atau lebih kemudian goreng dan ketepikan.



 Bahan Sos
Bahan A
Segenggam udang kering - (anggaran 3 sudu besar) rendam, toskan dan tumbuk
2 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
4 batang cili padi - ditumbuk
2 tangkai daun kari

Bahan B
kacang panjang - hiris panjang.. dalam 3 inci
5 biji cili api - tumbuk

Bahan C
4 sudu kicap pekat
2 sudu kicap cair
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk kari


Cara-cara
1- panaskan minyak, tumis bahan A sehingga naik bau.
2- Kemudian masukkan bahan C tumis sehingga separuh kering.
3- Masukkan bahan B kemudian masukkan ayam. Tumis sehingga kering.







Siap.... Selamat mencuba

Untuk video tutorial klik kat bawah ni no.. Aida ada update di you tube...

Wednesday, 19 November 2014

SAMBAL HITAM PAHANG

Assalamualaikum....

Korang pernah dengar tak sambal hitam pahang. Sambal ni memang marvellous lah. Memang sedap gila.. Dapat plak yang pedas2 perghhhhh terangkat tu. Aida dulu dengar2 je.. Ada resepi tapi tak berkesempatan nak buat. Skali tu dapat dr member.. Dah rasa terus jatuh hati.. Apa lagi misi menerai la pulak kan..


Ha nilah dia rupa sambal hitam pahang ni.. Sebenarnya bahan dia simple. Cuma cara proses ja renyah sikit la. Tambah sekarang ni bukan senang nak dapatkan belimbing buluh. Ikan bilis pon mahal kan. Sebab tu lah yang dorang jual tu mahal sikit sebab dari cara dan bahan dia bukan senang nak buat.

Aida buat step by step ye korang.. supaya korang nampak step dia. Lagi senang kan.. Kiranya mcm tutorial memasak la ni kan hehehehehe... Jom kita tengok step dia..

STEP BY STEP MASAK SAMBAL HITAM PAHANG.
Bahan2
Belimbing buluh
Ikan bilis
Bawang merah
Cili api

Cara-cara
1- Sediakan belimbing buluh, buang tangkai daun atas tu dan bersihkan


2- Masukkan belimbing ni dalam kuali. Buka api dapur. Tak payah letak apa ye just belimbing ni je. Sesekali kacau. Nak cepat berair tutup kuali denga penutup. Kalau boleh gunakan kuali lama



3- Sesekali kacau belimbing ni supaya masak sekata. Ambil masa sikit masak belimbing ni sebab kena masak sampai hitam n kering



4- Pada saat ni kena gunakan api yang paling slow. Kalau tak hangus karang.


5- Teruskan mereneh sampai kering



6- Bila dah masak tutup api dan boleh buat benda lain plak hehehehe


7- Sementara tu kita sediakan bahan lain. Bawang merah, ikan bilis, cili api..





8- Semua bahan ni kena tumbuk.. Tumbuk guna lesung ye jangan blend guna mixer... Sebab kita masih lagi nk ada rasa tekstur bahan2 ni.. Tak nak hancur trus. Tumbuk juga belimbing yang dah dimasak tadi.







9- Bila dah rady semua bahan boleh la start masak lg... First panaskan minyak. Tumis bawang merah jap



10- Kemudian masukkan cili api



11- Then masukkan ikan bilis



12- Masukkan belimbing. Ni faktor lampu nmpak coklat plak belimbing ni padahal hitam hehehehe


13- Gaul rata kacau n masak hingga kering dan warna jd betul2 hitam.


14- Bila dah masak maka terhasillah sambal hitam pahang yang marvellous ni... Sedap gila.. Rugi kalau korang tak pernah rasa.. Makan dengan nasi panas2 pon jadi.. I ratah je kadang2 tu hahahaha





Boleh la disimpan dalam bekas.. Actually sambal ni tahan lama walaupun tak letak dalam peti ais. So berbaloi. Kalau mcm tak nak buat banyak, boleh je rebus belimbing tu dulu then simpan. Mana 2 korang la kan sebab kalau buat siap2 pun sambal ni tahan lama juga.



Yummy..... Selamat Mencuba uollsssssss...... :)

Thursday, 13 November 2014

Sambal Tumis Udang

Assalamualaikum...

Entri kali ni nak story pasal sambal tumis udang. Sambal tumis ni pon sebenarnya ikut selera memasing juga. Ada setengah orang dia suka letak santan. Untuk kurangkan kepedasan cili tu katanya. Tapi aida tak letak pula. Dah terbiasa dari dulu buat sambal tumis memang tak letak santan. Kalau letak pon dorang letak santan cair tu je.


Sambal tumis ni pon tengok jenis cili kering juga. Kalau di semenanjung ni ada 4 jenis. Ada yang pedas, sederhana pedas dan yang tak pedas (yang ni semua yang cili kering halus tu) and ada juga yang cili kering besar tu. Ha yang besar ni memang banyak di sabah. Kalau tak nak yang pedas kena beli yang besar ni. Yang kecik tu memang semua jenis pedas pnya.


Sambal tumis ni pon kalau musim petai letak petai lagi la terangkat. Tapi ada juga orang yang tak pandai makan petai kan. Biasala selera masing2 tekak masing2. Tak kisah lah selagi tak ganggu hidup orang lain sudah ye dak hehehehe. Jom kita tengok resepi sambal tumis udang ni.

SAMBAL TUMIS UDANG
Bahan2
500 gm udang
1 mangkuk cili kering kisar
1 labu bawang besar
air asam jawa
garam
gula

Cara-Cara
1- panaskan minyak, masukkan cili yang dikisar. Tumis sehingga pecah minyak
2- Bila dah masak masukkan udang
3- kemudian perasakan dan masukkan bawang.


Selamat mencuba...