Assalamualaikum....
Soft crab.... aka ketam lembut.... Hurmmm.. memang tak terkata lah sedapnya.. Ketam lembut ni memang fav saya. dulu slalu makan kat kedai seafood masa di sabah
Apa yang best sebab ketam lembut ni kita boleh hadap semuanya.. Xyah gaduh-gaduh nak buang kulit bagai.. Tolan yo semua hehehehe... Tu yang best tu. Ketam lembut ni saya dapat beli secara frozen la.. Nak dapat yang fresh memang susah kot.
Ok memandangkan kita apat frozen... So chill kan dulu lah kan..
OK kita go through resepi nya ye...
BUTTER SOFT CRAB
Bahan-Bahan Gorengan
6 ekor ketam lembut
tepung beras
tepung ubi
Cara-Cara.
1- Sediakan ketam gaulkan dengan sedikit garam
2- Kedua-dua tepung disatukan.Salutkan ketam bersama kedua2 jenis tepung
3- Bila dah berbedak semua ketam tu boleh la digoreng....
4- Angkat dan toskan ye... So lepas tu boleh la buat sarang telurnya....
Bahan2 Sarang Telur
1 1/2 mangkuk minyak masak
1 senduk butter
4 biji cili api
3 tanglai daun kari
2 ulas bawang putih - racik halus
4 biji telur kuning
Ok memandangkan kita apat frozen... So chill kan dulu lah kan..
OK kita go through resepi nya ye...
BUTTER SOFT CRAB
Bahan-Bahan Gorengan
6 ekor ketam lembut
tepung beras
tepung ubi
Cara-Cara.
1- Sediakan ketam gaulkan dengan sedikit garam
2- Kedua-dua tepung disatukan.Salutkan ketam bersama kedua2 jenis tepung
3- Bila dah berbedak semua ketam tu boleh la digoreng....
4- Angkat dan toskan ye... So lepas tu boleh la buat sarang telurnya....
Bahan2 Sarang Telur
1 1/2 mangkuk minyak masak
1 senduk butter
4 biji cili api
3 tanglai daun kari
2 ulas bawang putih - racik halus
4 biji telur kuning
Cara-cara
1- Panaskan minyak dan mentega
2- Tumis bawang putih, daun kari dengan cili api sehingga naik bau
3- Buat pusaran minyak... Pusing sehala. kalau boleh gunakan senduk bulat supaya hasilnya lebih halus.
4- Pada saat ni tuangkan kuning telur. Untuk dapatkan hasil yang cantik pastikan tuang telur ni tinggi2 tau.
5- pastikan sentiasa kacau secara bulat (pusing) ye.
6- Bila nampak buih2 tersebut dan bertukar warna kekuning-kuningan bolehla ditutup api dan toskan semua bahan ni supaya lebihan minyak ditapis keluar
Dah Siap..... :)
1- Panaskan minyak dan mentega
2- Tumis bawang putih, daun kari dengan cili api sehingga naik bau
3- Buat pusaran minyak... Pusing sehala. kalau boleh gunakan senduk bulat supaya hasilnya lebih halus.
4- Pada saat ni tuangkan kuning telur. Untuk dapatkan hasil yang cantik pastikan tuang telur ni tinggi2 tau.
5- pastikan sentiasa kacau secara bulat (pusing) ye.
6- Bila nampak buih2 tersebut dan bertukar warna kekuning-kuningan bolehla ditutup api dan toskan semua bahan ni supaya lebihan minyak ditapis keluar
Dah Siap..... :)
No comments:
Post a Comment