entri ni aida nk kongsikan kat uolls pasal kerepek crab stick.. Bukan nk cakap apa la tapi memang terbaik la resepi ni.. dah la senang nak buat.. sedap pulak tu... N korang boleh je nak tambah apa2 perisa yang korang suka
Aida kalau buat kerepek ni kompom beli paket besar dua paket.. buat n sekali hadap je habis hahahahaha... Mana tak nya kami berlima makan sambil tgok tv semua pakat dok pulun la.. Benda sedap kan.. Light je rasa dia sebab tu la xsedar tgok2 je habis :)
sebenarnya banyak versi juga kerepek ni kalau korang try cari... Tapi aida ada ubah sikit resepi yang asal ikut selera tekak i hahaha... Yang asal kebanyakannya semua just goreng begitu saja stick ni.. Tapi aida letakkan sedikit tepung supaya lebih rangup dan juga cantik warnanya. Kalau goreng terus yang i tengok semua warna gelap sikit.
Cara-caranya simple je.. Memula korang p la beli crab stick ni kan.. Tak kisah la apa2 brand sekali pun asalkan halal tetapi nk ingtkan kalau yang brand murah n tak tentu2 tu kebanyakan nya susah waktu nk carik2 kan tu sebab dia melekat kita tak boleh buka gulungan dia tu..
so bila dah ada crab stik korang carik2kan isi ketam ni memanjang. Aida akan buka dulu gulungan stick ni.. Tehn baru carik2kan saja. Masa ni la kalau kita beli yang murah agak susah sebab tak boleh buka gulungan tu. sebelum tu make sure keluarkan dari peti ais la ye tuk chill kan dia.
Ok bila dah habis carikkan tu renjiskan sedikit air ke atas kepingan ni td.. tujuan untuk melembabkan sedikit stick ni supaya tepung yang akan kita gaul nanti akan sebati dan melekat. Sikit saja tau nanti kalau basah sangat xnak rangup pula kerepek kita ni
Kat sini aida gunakan 2 jenis tepung.. Tepung beras n tepung jagung.. Pandai2 agak ye.. Guna sama banyak.. Masukkan dalam bekas ni then gaul rata. Pastikan semua bahagian sebati dengan tepung ni ye. Masa ni kalau korang nk letak rempah kari ke,
Bila dah sebati boleh la korang goreng.. Saya masukkan sekali daun kari nak bg wangi.. Baru la feel maruku skit hahahaha.. kalau xnak letak pon xpe.. Apa ada hal kan..Ikut selera masing2 la yeGoreng sehingga agak garing sedikit dan angkat, toskan lebihan minyak
So dah boleh menjamu selera...
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment