Kalau di sabah Multibake ni memang glamor la juga.. So saya slalu beli hokaido cupcake nye.. Memang sedap.. Tapi biasala agak mahal skit.. Dalam rm4 rasanya satu tu.. Lupa ingatan dah
So kebetulan saya dapat resepi mcm mana nk buat kek yang gebus ni.. Saya pon cargas la mencari bahan dan projek di dapur pun bermulalah
HOKAIDO CUP CAKE
4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder
4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster
Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar
Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras
Atau boleh juga gunakan cawan muffin
Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. Kemudian di ayak 3 kali
Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje
Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.
Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata
Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga
adunan kental dan kaku (soft peaks)
Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.
Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik
Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama
Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80% penuh
Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek
Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
Keluarkan dari oven bila kek masak
Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk
Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag.
CREAM CUSTARD
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila
Masukkan tepung, tepung jagung dan gula ke dalam mangkuk.
Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
Masukkan telur dan kacau lagi.
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi.
Masak sehingga pekat.
Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata.
Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.
resepi no 2
BAHAN A
3 BIJI KUNING TELUR GRED A
80ML MINYAK MASAK
80ML SUSU SEGAR
¼ SUDU TEH GARAM
100GM GULA KASTOR
SEDIKIT ESEN VANILA
120GM TEPUNG NAIK SENDIRI DIAYAK BERSAMA ¼ SUDU TEH BAKING POWDER
BAHAN B
3 BIJI PUTIH TELUR GRED A
50GM GULA KASTOR
SECUBIT CREAM OF TAR TAR(KALAU TAKDE TAKPE)
CARA2NYA
1.SATUKAN BAHAN A DAN PUKUL DENGAN MIXER HINGGA SEMUANYA BERSATU DAN TIDAK
BERGENTEL2…KETEPIKAN
2.PUKUL PUTIH TELUR BERSAMA CREAM OF TAR TAR HINGGA SEPARUH KENTAL DAN
MASUKKAN GULA SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL TERUS MEMUKUL HINGGA ADUNAN MENJADI
MERINGUE….BERTANDUK BILA TERBALIKKAN DIA TAK JATUH.
3.AMBIL SEDIKIT ADUNAN PUTIH TELUR TADI DAN GAUL KAUP BALIK KEDALAM ADUNAN A
HINGGA RATA.
4.MASUKKAN SELEBIHNYA ADUNAN PUTIH TELUR KEDALAM ADUNAN A DAN GAUL KAUP BALIK
LAGI HINGGA ADUNAN SEBATI.
5.MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN KEDALAM MANGKUK CUPCAKE
LEBIH DARI ¾ PENUH.
6.BAKAR PADA SUHU 160'C SELAMA 18 MINS ATAU LEBIH BERGANTUNG PADA OVEN MASING2.
7. SETELAH MASAK KLUARKAN DARI OVEN DAN SEJUKKAN ADUNAN INI.
Nyum nyum.. memang kek yang paling puas hati la bagi saya..
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment