Tapi dek kerana kepanasan yang melampau sekarang ni belasah juga buat aiskrim... Sebenarnya kan ada banyak resepi aiskrim yang kita boleh buat.. Ok kat sini saya akan share kesemua resepi aiskrim yang ada dalam simpanan saya k
RESEPI PERTAMA
BAHAN-BAHAN
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
2 tin air suam
4 sudu besar ovallette
perisa dan pewarna yang disukai
Cara-cara
- mix kesemua bahan selama 15 minit atau sehingga gebu. Kemudian warnakan dan perisakan ikut selera memasing..
- Simpan dalam peti sejuk sehingga aiskrim membeku..
RESEPI KEDUA
Bahan-bahan
1/2 tin susu pekat
1 tin susu cair
1 sudu makan ovallette
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
perasa dan pewarna
Cara-cara
- campur semua bahan kecuali pewarna dan perisa..
- pukul hingga gebu.. Mula-mula guna low speed then tukar high speed bila dah kembang sikit
- letak pewarna dan perisa kesukaan
- bekukan dalam peti sejuk
RESEPI KETIGA
Bahan-bahan
1 tin susu pekat manis
1 tin air masak
* 1 sudu besar ovallette
1 sudu besar tepung jagung
* 1 penutup esen vanilla
Cara-cara
- masak semua bahan kecuali * atas api, sebatikan dan sejukkan
- masukkan ovallette dan esen vanilla mis sehingga kembang 2 kali ganda
- masukkan perisa dan pewarna.. Sejukkan dalam peti ais..
RESEPI KEEMPAT
Bahan-bahan
2 cawan susu full cream
2 cawan coffee mate
2 sudu besar gula atau susu pekat (optional)
Cara-cara
- Mix kesemua bahan hingga kembang.. Bekukan..
- Keluarkan dan mix sekali lagi bekukan semula
-Sedia dihidang
Korang boleh pilih korang nak resepi mana.. Semua saya dah cuba dan semuanya terbaik.. Terpulang korang nak mana kan.. Dan lagi satu blender dgn mixer akan dapat tekstur yang berbeza.. So terpulang korang suka yang mana..Tips juga kalau nak aiskrim yang betul2 gebusss lepas beku tu keluarkan dan mix lagi sekali then bekukan balik atau korang boleh buat 2-3 kali hingga betul2 gebu.. hehehehe...
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment